11 Δεκ 2012

Θα πάει μακριά το δούλεμα;


Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Είναι δύσκολη δουλειά ο εντοπισμός και η σύλληψη της φοροδιαφυγής. Συμφωνούμε όλοι σ' αυτό. 
Θέλει σχέδιο, θέλει οργάνωση, θέλει χρόνο. Και σ' αυτό συμφωνούμε όλοι. 
Αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα με τα οποία δεν γίνεται να συμφωνήσουμε. Τουλάχιστον όσοι δεν αντέχουμε - και μάλιστα τέτοιες ώρες - την κοροϊδία.
 

Δεν γίνεται να δεχτούμε, ότι σήμερα η ελληνική πολιτεία δεν είναι σε θέση να συλλάβει έστω και 500 εκατομμύρια από τα δεκάδες δισ. της ετήσιας ή και της συσσωρευμένης φοροδιαφυγής.

Κι όμως, τα γεγονότα αυτό λένε. 
Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει κονδύλια από πάταξη της φοροδιαφυγής και η τρόικα δεν δέχεται ν' αναγνωρίσει έσοδα τέτοιας προέλευσης. 
Τι συμβαίνει, λοιπόν; Τι έγιναν όλες εκείνες οι περιπτώσεις που από το 2010 έχει διαρρεύσει το υπουργείο Οικονομικών για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που διαπιστωμένα φοροδιέφευγαν; Τίποτα δεν μπήκε στο δημόσιο ταμείο;

Και οι βίλες και τα εξοχικά που κατασχέθηκαν; Τα πρόστιμα που κατά χιλιάδες επιβλήθηκαν σε καταστηματάρχες που δεν έκοβαν αποδείξεις; Ολες αυτές οι συλλήψεις που μας ανακοινώνονται σωρηδόν εδώ κι έναν χρόνο, ακόμη και οι προφυλακίσεις; Αυτές οι 15 χιλιάδες περιπτώσεις πολιτών που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού χρήματα, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τα εισοδήματα που είχαν;

Τι θα πρέπει να υποθέσει ο ανελέητα φορολογούμενος μισθωτός ή συνταξιούχος σε σχέση με τα προαναφερθέντα; 
Οτι τον κοροϊδεύουν και ότι είναι ψεύτικη η εικόνα που του παρουσιάζουν ή ότι οι ασχολούμενοι με το πρόβλημα είναι τελείως ανίκανοι; Και για ποιο λόγο πρέπει να θεωρούνται ως ασφαλή έσοδα για το 2013 τα νέα φορολογικά χαράτσια, που πάρα πολλοί δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν και όχι τα πρόστιμα στους 15 χιλιάδες φοροφυγάδες-καταθέτες του εξωτερικού;

Κανένας δεν έχει την απαίτηση να λυθεί μέσα σε δυόμισι χρόνια ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε σε 37. Αλλά κάποιες εξηγήσεις τις δικαιούται και κάποια, μικρά έστω, αποτελέσματα, τα απαιτεί. 
Δεν γίνεται να του ζητάνε κάθε τόσο να πληρώνει αυτά που δεν έχει και ταυτόχρονα να διαπιστώνει, πως ούτε και το 2013 προβλέπεται να υπάρξουν έσοδα από τη φοροδιαφυγή. 
Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία, τι άλλο είναι;


ΠΗΓΗ: ethnos.gr