13 Δεκ 2012

Εγκρίθηκε η δόση: Τη Δευτέρα έρχονται τα 34,4 δισ.


Την εκταμίευση δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης - εξπρές του Eurogroup. Όπως ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα χρήματα θα εκταμιευθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.....


Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η δόση των 34,4 δισ. είναι πληρωτέα για την επόμενη Δευτέρα, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου θα εκταμιευθούν συνολικά 52,5 δισεκατομμύρια, ποσό από τα οποία θα καλυφθεί και το κόστος επαναγοράς ομολόγων.

O Γιούνκερ δήλωσε ότι λόγω της ισχυρής αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, οι εταίροι είναι πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα επανήλθε στην σωστή τροχιά.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 124% του ΑΕΠ το 2020, ωστόσο αν χρειαστεί οι εταίροι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην λήψη τέτοιων μέτρων, ενώ σημείωσε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, έστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, λέγοντας ότι η απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την χώρα μας, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης, για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας ότι οι Κασσάνδρες διαψεύτηκαν.

Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό σας και θα συνεχίσει να το κάνει, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, ενώ σχολίασε και την σύντομη διάρκεια του Eurogroup.

Μετά βίας συμπληρώσαμε την προβλεπόμενη ώρα της συνεδρίασης, συζητήσαμε μόλις 90 λεπτά, δήλωσε ο Ρεν, σχολιάζοντας το θεαματικά σύντομο Eurogroup- το πιο σύντομο στην ιστορία- όπως είπε και ο Γιούνκερ.