15 Νοε 2012

Οργή στο Νότο της Ευρώπης κατά της λιτότητας


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν ξανά το βράδυ της Τετάρτης στους δρόμους της Μαδρίτης στο πλαίσιο της γενικής απεργίας ενάντια στη λιτότητα. 
Ούτε στη βραδινή διαδήλωση έλειψαν τα επεισόδια και η αστυνομική βία, ενώ κατακραυγή έχει προκαλέσει ο τραυματισμός στο κεφάλι ενός 13χρονου διαδηλωτή από γκλομπ...

Χθες, ημέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης των συνδικάτων, πραγματοποιήθηκαν απεργίες, στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις σε συνολικά 23 ευρωπαϊκές χώρες.
    
Υπό το σύνθημα «μας στερούν το μέλλον μας, υπάρχουν ένοχοι, υπάρχουν και λύσεις», το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας γέμισε διαδηλωτές. Η κινητοποίηση, όμως, αντιμετωπίστηκε με βία από την αστυνομία, όχι μόνο στη Μαδρίτη, άλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις το απόγευμα.


Ένα 13χρονο αγόρι τραυματίστηκε στο κεφάλι από γκλομπ αστυνομικού, προκαλώντας κύμα οργής και κατακραυγής. Η φωτογραφία του χτυπημένου παιδιού και το βίντεο του τραυματισμού του στη διάρκεια της διαδήλωσης την καταλανική πόλη Ταραγόνα κάνει από το βράδυ το γύρο του διαδικτύου.


Εκρηκτικό ήταν χθες το κλίμα και στις κινητοποιήσεις στην Ιταλία, με απολογισμό τρεις συλλήψεις, 50 προσαγωγές και 24 τραυματίες. Τα πιο εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην Ρώμη. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, από την άλλη έγινε χρήση γκλομπ και δακρυγόνων. Πολλοί οδηγοί, σε κατάσταση σοκ, εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους στην μέση του δρόμου και έφυγαν με τα πόδια, έντρομοι λόγω των συγκρούσεων.

 Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών στη Ρώμη

Δεκάδες πολίτες τράβηξαν από τα σπίτια τους με μικρές κάμερες ή κάμερες ενσωματωμένες σε κινητά, στιγμιότυπα των συγκρούσεων. Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, μετέδιδε εικόνες στις οποίες μπορούσε, κανείς, να διακρίνει αστυνομικούς να χτυπούν στο κεφάλι διαδηλωτές πεσμένους στο έδαφος.

Στην Πορτογαλία, όπου τα συνδικάτα επίσης είχαν κηρύξει 24ωρη γενική απεργία, πολλές χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους, για να καταγγείλει τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Ιδιωτικοποίησαν το νερό, εθνικοποιούν την πείνα», «Έξω η κυβέρνηση, τέλος η λιτότητα», «Κάτω η κυβέρνηση, προδότης του έθνους», διάβαζε κανείς στις επιγραφές που κρατούσε το πλήθος που συμμετείχε στην ογκώδη διαδήλωση, που είχε οργανωθεί στη Λισαβόνα.

 Από την κινητοποίηση έξω από το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, όταν ορισμένοι διαδηλωτές ανέτρεψαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και εξακόντισαν πέτρες και σκουπίδια κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με κτυπήματα από γκλομπ.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, σε Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Βρετανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία.


 Από τη διαδήλωση έξω από τη Βουλή στην Αθήνα

 

 
 Κινητοποίηση στο Βερολίνο

 

 Πορεία μαθητών στη Ρώμη

 

 Μαθητές στο Μιλάνο διαδηλώνουν κατά της λιτότητας

 

 Κινητοποιήσεις και στο Λονδίνο

 

 Σύλληψη διαδηλωτή (Λισαβόνα, Πορτογαλία)


ΠΗΓΗ: tvxs.gr