15 Νοε 2012

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε γερμανική αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη


Με μπουκάλια νερού, αυγά και γροθιές επιτέθηκαν στα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κτίριο της ΔΕΘ, όπου συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.  
Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στη ΔΕΘ για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του...
 
 εντεταλμένου της γερμανικής καγκελαρίου Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, που ανέφερε χθες ότι «1.000 Γερμανοί διεκπεραιώνουν τη δουλειά 3.000 Ελλήνων».
    
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο χώρο προσέλευσης των μελών της Συνέλευσης από αφύλαχτη περιοχή της ΔΕΘ. Πληροφορίες αναφέρουν, πως προπηλακίστηκε και ο Γερμανός πρόξενος, στον οποίο πέταξαν κύπελλο με καφέ.

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να προσεγγίσουν το Περίπτερο 8 της ΔΕΘ, που πραγματοποιείται η ελληνογερμανική συνέλευση, με σκοπό να τη διακόψουν. Μερικοί διαδηλωτές, πάντως, κατάφεραν να σηκώσουν τα ρολά και να μπουν στο κτίριο της Διοίκησης.

Αμέσως μετά την ένταση, διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο από την οποία εισήλθαν οι εργαζόμενοι. Τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας φυγαδεύτηκαν, ενώ αποτράπηκε η είσοδος των διαδηλωτών στο κτίριο που πίστευαν ότι βρισκόταν ο Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος όμως δεν είχε ακόμη μεταβεί εκεί.

«3 και 60 παίρνετε και τον κόσμο δέρνετε», «Εμπρός λαέ στους δρόμους και πάλι, ο μόνος τρόπος είναι αντίσταση και πάλη», «ντροπή της πολιτικής να εξαθλιώνει το λαό», φώναζαν, μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητα εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα, βρήκαν τρόπο και κατάφεραν να φτάσουν έως το χώρο του συνεδρίου.

Στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» ξεκινά η ελληνογερμανική συνάντηση παρουσία του εντεταλμένου της γερμανίδας Καγκελαρίου για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και υφυπουργού Εργασίας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.

Οι δηλώσεις του κ. Φούχτε, ότι 3.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1.000 άτομα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. 

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας για «απύθμενο θράσος» και κάνει λόγο για «απαξιωτικές και προσβλητικές δηλώσεις». Τονίζει, μάλιστα, ότι «η συγκυβέρνηση έχει παραδώσει τη χώρα στους Γερμανούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως κατακτητές και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους».

«Με ποιο δικαίωμα ο κ.Φούχτελ και η παρέα του συστήνουν απολύσεις και αποφασίζουν, αν θα περικοπούν οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταθέτοντας στις πλάτες του δοκιμαζόμενου λαού την επιβάρυνση της λειτουργίας της;», προσθέτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.