20 Νοε 2012

Στροφή στην ανθρωπιά...


Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη συνέχιση και διάδοση της Παγκόσμιας Ημέρας Πράξης Σεβασμού στη Ζωή και Προσφοράς στο Συνάνθρωπο υπεγράφη το Σάββατο 17 Νοεμβρίου μεταξύ του Δήμου Κορινθίων, της θεατρικής ομάδας ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών για την...
 
 καταπολέμηση του Aids (UNAIDS) κ. Μέρως Κεσεσίογλου, του Προξενείου της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και της ΣΙΚΥΩΝΙΑΣ ΣΚΗΝΗΣ του Ν.Π.Δ.Δ. «Η Μηκώνη». 
 
Η τελετή έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Δημαρχείου Κιάτου, στα πλαίσια της εκδήλωσης με θέμα «Ναρκωτικά και πρόληψη – ο ρόλος της οικογένειας», που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προγεννητικής Αγωγής (ΟΜΑΕΠ) και της Ελληνικής Εταιρίας Προγεννητικής Αγωγής.  Η Πράξη της Προσφοράς ήταν η διάθεση των εσόδων στο πρόγραμμα ΣΤΡΟΦΗ του ΚΕΘΕΑ.



Την εκδήλωση άνοιξε το συγκρότημα πνευστών ΧΑΛΚΙΝΑ του σωματείου «Λιακώνης», ενώ αμέσως μετά αναγνώστηκε από μικρούς μαθητές το μήνυμα που απέστειλε στο Δήμο Σικυωνίων η Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ κ. Μ. Κεσεσίογλου, για να διαβαστεί στα σχολεία της Κορινθίας.  Στη συνέχεια, το κοινό παρακολούθησε σε βίντεο τη γέννηση της Ιδέας που έγινε Πράξη το 2004, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», στην Αθήνα. 
Ακολούθησαν οι ομιλίες του Δημάρχου Σικυωνίων, κ. Σπύρου Σταματόπουλου, της Πρέσβειρας, κ. Μέρως Κεσεσίογλου, της εκπροσώπου της θεατρικής ομάδας ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, κ. Κατερίνας Γιαμπουράνη, του Δημάρχου Κορινθίων, κ. Αλέξανδρου Πνευματικού και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Άγγελου Παπαγγελόπουλου, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ιδέα και Πράξη της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ και τόνισαν την πολιτιστική και κοινωνική σημασία τής συνέχισης και διάδοσης της

 Ημέρας αυτής, η οποία είναι καθιερωμένη για την 23η Οκτωβρίου κάθε χρόνου.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και την παράδοση με αυτόν τον τρόπο της σκυτάλης και της ευθύνης για τη διάδοση της Ιδέας στο Δήμαρχο Κορινθίων.  

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ακούστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Ακτής Ελεφαντοστού από τη Φιλαρμονική Κορίνθου.
Στο δεύτερο μέρος της πλούσιας αυτής εκδήλωσης παρουσιάστηκε σε μορφή θεατρικού αναλογίου ένα απόσπασμα από το έργο της Κων/νας Γιαμπουράνη «Η Δημοκρατία με το Μάτι του Λυγκέα», από τη ΣΙΚΥΩΝΙΑ ΣΚΗΝΗ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή. 


Στη συνέχεια προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Καθαρό Ραδιόφωνο», του Γιώργου Τελτζίδη, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά του προγράμματος ΣΤΡΟΦΗ, η οποία απετέλεσε το συνδετικό κρίκο ώστε η εκδήλωση να περάσει από το καλλιτεχνικό μέρος στις ομιλίες σχετικά με το θέμα ναρκωτικά. Πρώτη πήρε το λόγο η κ. Ιωάννα Μαρή, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής (σε 19 χώρες του κόσμου) και της αντίστοιχης Ελληνικής Οργάνωσης με πρόσβαση στα Ηνωμένα Έθνη (Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ).  Στην ομιλία της επεσήμανε τη σημασία της σωστής διατροφής και καλής ψυχικής διάθεσης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την καλή φυσική και πνευματική κατάσταση του παιδιού.
Κατόπιν, πήραν το λόγο ο κ. Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, και η κ. Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη του προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ. Στις ομιλίες τους τόνισαν την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, επαγρύπνηση και αλληλεγγύη. «Μπορούμε, είπε ο κ. Αρβανίτης, αλλά όχι μόνοι».  Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το ΚΕΘΕΑ, το οποίο αποτελεί ένα ‘στεγνό’ πρόγραμμα απεξάρτησης, ενώ συμμετέχει στη δράση του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και με συμβουλευτικό τρόπο, εξάγοντας πλέον και σε ανεπτυγμένες χώρες την τεχνογνωσία του, εν τούτοις στη χώρα μας δεν ερωτάται πάνω σε ζητήματα σχεδιασμού πολιτικής ή νομοθετικού έργου, με επιπτώσεις καταστρεπτικές για τους παθόντες και την κοινωνία.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παράδοση των χρημάτων από την ομάδα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ στο σύλλογο γονέων του ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, ενώ η σολίστ Βανέσσα Καλκάνη -σοπράνο- ερμήνευε υπό τη συνοδεία άρπας, Λίλια Γεσίποβα, την άρια «Ο MIO BABBINO CARO».
Στη συνέχεια, ο κ. Αρβανίτης και η κ. Σκοδρογιάννη απήντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, σε μία ανοιχτή πραγματικά μαραθώνια συζήτηση, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον το κόσμου μέχρι πολύ αργά τη νύχτα. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Βασίλης Μπόκος, δικηγόρος-επιστημονικός συνεργάτης ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ.
Αξίζει εδώ να τονισθεί η δυναμική και ουσιαστική παρουσία της τοπικής κοινωνίας (και όχι μόνο), που έσπευσε να δηλώσει το «παρών» με το δικό της μοναδικό τρόπο, αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ για μία παγκόσμια μέρα όπου η Τέχνη θα Προσφέρει στο Συνάνθρωπο, σε μια εκδήλωση με πραγματικά συγκινητική ατμόσφαιρα, την οποία παρακολούθησαν ειρηνικά εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, βαθιά επηρεασμένοι από το πνεύμα και την Ιδέα της ανθρωπιάς.