9 Οκτ 2012

Απάντηση του βουλευτή Κώστα Κόλλια στην ανάρτησή μας για το στρατόπεδο ( και την "ταμπακιέρα") - Και ο δικός μας σχολιασμός


 Απάντηση σε ανάρτησή μας με τίτλο "Για την ταμπακιέρα δεν είπατε κ.Κόλλια", απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κόλλιας αναφερόμενος στο θέμα του στρατοπέδου της Κορίνθου,την οποία και σας παραθέτουμε.
Κατόπιν ακολουθούν και οι δικές μας επισημάνσεις...


Αγαπητή κυρία Σουκαρά,
Σε απάντηση του από 08/10/12 άρθρου σας, το οποίο δημοσιεύθηκε στην προσωπική σας ιστοσελίδα, σχετικά με το Στρατόπεδο Κορίνθου, θα ήθελα να σας διευκρινίσω τα εξής:
Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις που καταθέτουν οι Βουλευτές, σας γνωρίζω ότι είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στη διεύθυνση:
http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou.
Μαζί με τις ερωτήσεις, οι οποίες εμφανίζονται με ημερομηνία κατάθεσης και αριθμό πρωτοκόλλου, αναρτώνται και οι απαντήσεις που τυχόν έχουν δοθεί από τα ερωτώμενα Υπουργεία, είναι δε ελεύθερα προσβάσιμες από όλους. Προς διευκόλυνσή σας, σας ενημερώνω ότι καμία από τις δύο ερωτήσεις που έχω καταθέσει δεν έχει απαντηθεί. Τα Υπουργεία έχουν περιθώριο 25 ημερών για να απαντήσουν. Στην περίπτωση παρέλευσης αυτού του χρονικού ορίου, ή ακόμα και αν η απάντηση κριθεί μη ικανοποιητική, ο Βουλευτής έχει δικαίωμα να φέρει το θέμα με επίκαιρη ερώτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, πράγμα το οποίο και σκοπεύω να πράξω, αναλόγως με την απάντηση που θα λάβω.
Σε ό,τι αφορά το σχόλιό σας ότι ανέτρεψα υπουργική απόφαση για παραχώρηση του Στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, όσο κι αν την αναζήτησα, δεν μπόρεσα να εντοπίσω ούτε την απόφαση ούτε κάποια επόμενη που να την ανατρέπει. Ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός έχει δηλώσει ότι δεν υπήρξε ποτέ ούτε ένα έγγραφο παραχώρησης. Είναι δε απορίας άξιο πώς μέχρι τον Αύγουστο του 2012 δεν είχαμε ποτέ ακούσει τίποτα ούτε καν για προσχέδιο τέτοιας απόφασης, όταν ήταν γνωστό ότι το Στρατόπεδο ήταν το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που απασχολούσε την πολιτική ζωή της Κορίνθου. Δεν αμφιβάλλω καθόλου για την πρόθεση του κυρίου Μπεγλίτη να δώσει μία πρόσφορη λύση στο θέμα του Στρατοπέδου. Πλην όμως η μόνη απόφαση που γνωρίζουμε σίγουρα είναι αυτή που  υλοποιήθηκε με το κλείσιμο του Στρατοπέδου.
Πέραν τούτων, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι πρώτες ερωτήσεις που είχα απευθύνει, τόσο στον κύριο Μπεγλίτη τον Σεπτέμβριο του 2011, όσο και στον κύριο Αβραμόπουλο τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, είχαν ως αντικείμενο ακριβώς την αξιοποίηση του Στρατοπέδου, όχι την επαναλειτουργία του. Μόνον όταν είχε παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος από το κλείσιμο του Στρατοπέδου χωρίς την παραμικρή πρόοδο στο θέμα της αξιοποίησής του, και υπό τον φόβο να παραδοθεί ο χώρος στη λεηλασία ή, ακόμα χειρότερα, να «αξιοποιηθεί» με τον τρόπο που βλέπουμε σήμερα, άρχισα να ζητώ πλέον την επαναλειτουργία του. Σε αυτό μου το αίτημα δεν ήμουν «τραγικά μόνος», όπως αναφέρετε. Είχα μαζί μου το Επιμελητήριο Κορινθίας και όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν ήδη αρχίσει να συναισθάνονται τις απώλειες από την πλήρη αδράνεια στο θέμα του Στρατοπέδου, απώλειες οι οποίες έχουν με ακρίβεια υπολογιστεί σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Σε ό,τι αφορά τους «θεσμικούς παράγοντες», ασφαλώς και έχουν ονοματεπώνυμο, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και δεν είναι άλλοι από τους τότε εν ενεργεία Βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η προσπάθεια να εμφανιστώ ότι αντιπαρατίθεμαι με τους τωρινούς συναδέλφους μου Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αδικεί τόσο εμένα όσο και εκείνους. Διότι στο διάστημα που το στρατόπεδο ήταν κλειστό, οι συνάδελφοί μου δεν είχαν κανένα θεσμικό ρόλο και επομένως δεν θα είχε κανένα νόημα να καταφερθώ τώρα εναντίον τους.
Τέλος, για την ταμπακέρα. Διαφωνώ κάθετα, και το έχω δηλώσει ξεκάθαρα, με την απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης να προχωρήσει στη μετατροπή του Στρατοπέδου Κορίνθου σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Διαφωνώ με την πρακτική του Υπουργού να υλοποιήσει αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της. Πολύ περισσότερο διαφωνώ με τυχόν πιθανότητα να παγιωθεί η σημερινή κατάσταση. Είναι ένα θέμα που δεν πρόκειται να αφήσω και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την προσπάθεια να ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα. Όπως σας προανέφερα, σκοπεύω να φέρω το θέμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και έχω ήδη δεσμευθεί ότι, εφόσον δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις, θα ενεργήσω πλέον σε άλλο θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. 
Κυρία Σουκαρά, αυτή μου η επιστολή δεν συνιστά σε καμία περίπτωση προσωπική αντιπαράθεση μαζί σας. Άλλωστε πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι πασχίζουμε για να υπηρετήσουμε τον ίδιο στόχο, τα συμφέροντα της Κορινθίας. Εάν κρίνετε ότι έχει ενδιαφέρον οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν και τον δικό μου αντίλογο, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δημοσίευση αυτής της επιστολής. Εάν πάλι κρίνετε διαφορετικά, σας διαβεβαιώνω ότι για εμένα το θέμα κλείνει εδώ.

  Με εκτίμηση,
Κώστας Κόλλιας





Η  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ.

Αγαπητέ κ. Κόλλια , 
έχω πολλές φορές επισημάνει πως στην δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και η Κορινθία , στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι ο κοινός αγώνας, για να αντιστρέψουμε την κοινή μας μοίρα και να δώσουμε ένα άλλο μέλλον στα παιδιά μας απο αυτό που διαγράφεται. 
Σ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα και την επιβίωση του ελληνικού λαού, η Κορινθία βιώνει εξαιρετικά δυσμενείς καταστάσεις,σαν αυτή της μετατροπής του 6ου ΣΠ σε Κέντρο Φυλαξης Παράνομων Λαθρομεταναστών,ενώ πληροφορίες θέλουν κι άλλα δυσάρεστα να έρχονται ,όπως η εγκατάσταση των ΡΟΜΑ του Χαλανδρίου ,εγκυμονώντας εκρηκτικές καταστάσεις.
Αντιλαμβάνεστε πως η μετατροπή, εν μια νυκτί , του 6ου ΣΠ σε Κέντρο ΄Φυλαξης Παράνομων Μεταναστών μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, αποτέλεσε ισχυρότατο σοκ για τους Κορινθίους ..
Πολύ δε περισσότερο, όταν διαπίστωσαν πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαξιούσε να έλθει σε διάλογο με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας ,καθώς επίσης και με τους κοινοβουλευτικής της εκπροσώπους.
Οι επισκέψεις Δένδια στο Κέντρο Φύλαξης ,δίχως να το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές της Κορινθίας, το ραντεβού που ποτέ δεν κλείστηκε και οι δηλώσεις του υπουργού στον ΑLPHA πως το Κέντρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών Κορίνθου ,θα φυλάσσει όλους τους λαθραίους της Πελοποννήσου, υπογραμμίζει και το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει ως νομός. 

Σχετικά με την υπουργική απόφαση παραχώρησης του στρατοπέδου:
Όπως έχω επισημάνει και σε παλαιότερες αναρτήσεις μου και κυρίως σε εκείνην αμέσως μετά τα γεγονότα στο στρατόπεδο με τίτλο "Αυτή είναι η αλήθεια για το στρατόπεδο",ανέφερα πως  το φθινόπωρο  του 2011 υπογράφηκε η Υπουργική απόφαση απο τον τότε Υπουργό Παναγιώτη Μπεγλίτη  για το  κλείσιμο  του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Κορίνθου(6ο ΣΠ) μαζί με άλλα 5 Κέντρα Νεοσυλλέκτων,με στόχο να υπογραφεί Κοινή Υπουργική απόφαση με τον Υπουργό Οικονομικών στο Πλαίσιο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και να παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,σύμφωνα με το νομο. 

 Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας άλλαξε με τον ερχομό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το θέμα του 6ου ΣΠ θα μπορούσε άμεσα να παραχωρηθεί στην Τ.Α. ,κ. Κόλλια, εαν ο κ. Αβραμόπουλος δεν υπέκυπτε στις δικές σας πιέσεις και των συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ ,τους οποίους κατονομάσατε στην απάντητική σας επιστολή. 
Με μια μόνο διαφορά κ. βουλευτά! Πιέζατε τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας έχοντας στο πλευρό σας μόνο την πλειοψηφία του Επιμελητηρίου και όχι όλο το Επιμελητήριο και μέρος του Εμπορικού κόσμου κι όχι τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης(υπάρχει και συγκεκριμένο έγγραφο). Όσο για τις απώλειες που είχαν υπολογιστεί με ακρίβεια όπως γράφετε, εκείνη την εποχή, υπολογίζονταν σε 10 εκατομμύρια σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και όχι 15 εκατ όπως αναφέρετε .Ποσό και κοστολόγηση  χωρίς τεκμηριώση, γεγονός που αμφισβητήθηκε εκείνη την εποχή απο όλους τους δημοσιογραφικούς κύκλους και όχι μόνο.

Απο την άλλη, υπήρχε μια υπουργική απόφαση κ. Κόλλια, του Πάνου Μπεγλίτη, που πραγμάτωνε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας , την  ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Κορινθίων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου, ενώ ταυτοχρόνως με στοιχεία κατατεθημένα, εαν είχατε αφήσει τον κ. Αβραμόπουλο να προχωρήσει την παραχώρηση του 6ου ΣΠ,  το κράτος αποδεδειγμένα  θα κέρδιζε γύρω στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως ,που αυτήν την στιγμή πληρώνει για ενοίκια στέγασης  διαφόρων υπηρεσιών και που δυστυχώς θα πληρωνει για πολλά χρόνια ακόμα..



Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα κ. Κόλλια! 
Γιατί αναλάβατε μια τέτοια πρωτοβουλία  αναντιστοιχη με το συμφέρον της Κορινθου και των Κορινθίων.Γιατί επιμείνατε εξ αρχής με τις ερωτησεις σας τόσο με τον κ. Μπεγλίτη ως υπουργό Εθνικής Άμυνας ,όσο και με τον κ. Αβραμόπουλο να υποστηρίζετε την "μεσοβέζικη πρόταση"  της επαναλειτουργίας του 6ου ΣΠ και μέρους του στρατοπέδου  εαν κι εφόσον υπήρχε δυνατότητα να αξιοποιηθεί. Πρόταση αδύναμη  επιχειρημάτων ,η οποία δεν θα μπορούσε ποτε να εφαρμοστεί .

Αυτά προς αποκατάσταση της πολιτικής αλήθειας. 
Τώρα όμως κ. βουλευτά είναι ώρα της μάχης!
Αναμένω με ενδιαφέρον την μαχητική σας στάση εντός κι εκτός Κοινοβουλίου για το Κέντρο Φύλαξης Παράνομων Μεταναστών Κορίνθου. 
Και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς κ. Κόλλια. Αυτό το διάστημα άλλωστε έδειξε ποσο εξαιρετικά ολίγοι και αδύναμοι βρεθήκαμε απέναντι σε ειλλημένες αποφάσεις. 

Σας ευχαριστώ για τον σχολιασμό 

Με εκτίμηση 

Τζένη Σουκαρα