Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου διοργανώνει σεμινάριο με θέμα : «Απλά… παραδοσιακά… γαστρονομικά» Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι η προβολή της μεσογειακής διατροφής μέσα από την απλή παραδοσιακή οικιακή μαγειρική τέχνη και η στροφή των ανθρώπων στη χρήση των τοπικών προϊόντων..
στην καθημερινή διατροφή.
Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετέχουν προσφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους άνθρωποι από διάφορους κλάδους που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η δημοσιογράφος γεύσης κυρία Ελένη Ψυχούλη, η διαιτολόγος – διατροφολόγος κυρία Μαρία Ζερβού, ο μάγειρας και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Προς Κορινθίους» κύριος Ναπολέων Κακοκέφαλος.
Συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου οι εξής παραγωγοί από την περιοχή της Κορινθίας, προσφέροντας τα προϊόντα τους αλλά και την τεχνογνωσία για την παραγωγή τους:
Κτήμα Παλυβού – Αρχαία Νεμέα
Παραδοσιακά προϊόντα Επιδαύρου Α.Ε. – Μ. Πρωτόπαπας
«Ο κήπος της αφθονίας» - Γιάννης Βαρελάς
Φούρνος ΣΤΑΧΥ – Φώτης Αργυρίου
Σκαπεντζής Βαγγέλης
Τρίπος Κωνσταντής
Παπαθανασίου Κώστας
Φούφας Γιώργος
Τη νέα αυτή διοργάνωση του Μουσείου στηρίζει το σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου», τα μέλη του οποίου στέκονται ηθικοί και δυναμικοί αρωγοί σε κάθε δραστηριότητα του Μουσείου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναντήσεις. Θα πραγματοποιηθεί όλα τα Σάββατα του Νοεμβρίου και το πρώτο Σάββατο του Δεκεμβρίου, δηλ. 3/11, 10/11, 17/11, 24/11 και 01/12, ώρα: 11.30 – 14.00. Η συμμετοχή κατ’ άτομο για το σεμινάριο είναι 15 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Μουσείου: 27410 71690, ώρες: 08.30-14.00, καθημερινά εκτός Δευτέρας, έως και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012. Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Πρόγραμμα Σεμιναρίου
1η Συνάντηση
Σάββατο 3 Νοεμβρίου
Θέμα: Μεσογειακή διατροφή – η διατροφή της Κρήτης - διατροφική πυραμίδα – τα απαραίτητα γεύματα για κάθε ημέρα – συνδυασμοί τροφών.
2η Συνάντηση
Σάββατο 10 Νοεμβρίου
Θέμα: Τοπικά προϊόντα - τοπικοί παραγωγοί.
3η Συνάντηση
Σάββατο 17 Νοεμβρίου
Θέμα: Οργάνωση κουζίνας – πώς ψωνίζουμε.
4η Συνάντηση
Σάββατο 24 Νοεμβρίου
Θέμα: α)Αλήθειες και ψέμματα για το έτοιμο φαγητό
β)Απλές συνταγές
γ)Τραπεζώματα: μαγειρεύοντας σε 30΄
δ)κοινωνικότητα και χαλάρωση γύρω από ένα τραπέζι
ε)εκπαιδεύοντας τους εφήβους για το έτοιμο φαγητό
5η Συνάντηση
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου
Θέμα: α) Λαχανόκηποι της αυτάρκειας
β) Σπουδαία τα λάχανα
Παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και σιτηρών
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ
«Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ»