Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν χθες, περικυκλώνοντας το Κοινοβούλιο της χώρας τους την ώρα κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, που προβλέπει σκληρότερα μέτρα για το 2013. Αίτημά τους για άλλη μια φορά, η παραίτηση της κυβέρνησης Κοέλιο.
Ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων, δυσβάσταχτους φόρους για τα μεσαία...
εισοδήματα, που ισοδυναμούν με απώλεια 2 ή 3 μισθών το χρόνο, κατάργηση του 14ου μισθού σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και υψηλότερο φόρο ακίνητης περιουσίας.
Και ενώ η κοινωνική οργή κορυφώνεται, η οικονομία βυθίζεται κατά 3,4% στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του '70, και η ανεργία ακολουθεί, ξέφρενη ανοδική πορεία, σκαρφαλώνοντας σχεδόν στο 16%.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2013, ο υπουργός Οικονομικών Βίκτορ Γκάσπαρ σημείωσε, πως η Πορτογαλία δεν έχει περιθώριο ελιγμών και πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας, με γενική αύξηση των φόρων κατά το επόμενο έτος.
«Η πρόταση του προϋπολογισμού είναι η μοναδική εφικτή, δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελιγμού», τόνισε ο Γκάσπαρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού κατέθεσε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο, μετά τη λήξη του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.
«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 είναι δύσκολος για τους Πορτογάλους. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι σημαντική», παραδέχτηκε.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε έτσι την αύξηση των φόρων, κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα και το οποίο θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών κλιμακίων από 8 σε 5, της εισαγωγής ενός πρόσθετου τέλους ύψους 4%, της μείωσης των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 9,8% φέτος στο 13,2% το 2013, διευκρίνισε.
«Η αμφισβήτηση του προϋπολογισμού θα σήμαινε αμφισβήτηση του προγράμματος βοήθειας» προς την Πορτογαλία, του πακέτου στήριξης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα, πρόσθεσε ο Γκάσπαρ.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας (...) ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική ανεξαρτησία μας», γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι Πορτογάλοι «θα υπόκειντο στην παρατεταμένη εποπτεία των δανειστών», κατέληξε ο υπουργός.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μιλά για «δημοσιονομική ατομική βόμβα» στην οικονομία.
Η κατάθεση του προϋπολογισμού γίνεται σε μια περίοδο, που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια αλλαγή στάσης εκ μέρους των Πορτογάλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα έδειχναν να έχουν αποδεχτεί τη λιτότητα. Εδώ και ένα μήνα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι διαδηλώσεις και οι απεργίες στη χώρα. Το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της λιτότητας στην πρωτεύουσα Λισαβόνα και σε πολλές άλλες πόλεις.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr