8 Οκτ 2012

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ.


Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αντικείμενο τη συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων. 
Από τα 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν 104 μέλη. Το σχέδιο απόφασης ενέκριναν 80 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ 20 μέλη κατέθεσαν ξεχωριστό σχέδιο πολιτικής απόφασης...
 
 που ζητούσε την καταψήφιση του πακέτου μέτρων από τη ΔΗΜΑΡ και έλαβε 21 ψήφους. Στην ψηφοφορία υπήρξαν 3 λευκά.

Σημειώνεται, ότι ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, κατέθεσε πρόταση για διαδήλωση έξω από την γερμανική πρεσβεία. Η πρόταση έλαβε μηδέν ψήφους, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.


Οι διαφωνίες χθες και σήμερα

Μπορεί να ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε χθες, την πρώτη μέρα της συνεδρίασης, ο Φώτης Κουβέλης σε όσους διαφοροποιούνται με τη γραμμή του κόμματος εν όψει της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων, ωστόσο, σύμφωνα και με τις πληροφορίες, οι εσωτερικοί διαφωνούντες με την πορεία της ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικού εταίρου και με τη στάση της απέναντι στη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων για τις περικοπές, επέμεναν στην αντιπαράθεση, καταθέτοντας δικό τους ξεχωριστό κείμενο κόντρα στη γραμμή και αντίθετο με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
 
«Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις - και ήσαν πολλές τους τελευταίους μήνες - πάρθηκαν από αυτό εδώ το σώμα, που είναι κατά το καταστατικό μας και κατά την κοινή λογική το ανώτερο σώμα ανάμεσα σε δυο συνέδρια. Έτσι θα γίνει και τώρα, η Κεντρική Επιτροπή θα καθορίσει την συλλογική απόφαση του κόμματος. Και αν η προσωπική άποψη είναι σεβαστή, το ίδιο πρέπει να είναι σεβαστή η συλλογική απόφαση του κόμματος, όταν μάλιστα αυτή προκύπτει μέσα από αψεγάδιαστες δημοκρατικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι νομίζει. Ο ίδιος θα αποφασίσει το είδος της σχέσης που θα έχει με το κόμμα μας και τους πολίτες που μας ψήφισαν»,
τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά τους, με το κείμενό τους οι διαφωνούντες συμπυκνώνουν την πολιτική αντίληψη κι εκτίμησή τους σχετικά με τις κρίσιμες εξελίξεις στη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στη μη ψήφιση των μέτρων, στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση και στην προσφυγή στη βάση του κόμματος με έκτακτο συνέδριο και θέμα τη στρατηγική και την πολιτική της ΔΗΜΑΡ.

Το κείμενο κατέθεσαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ανδρέας Νεφελούδης, Βαγγέλης Ζορκάδης και Χρήστος Σταυρόπουλος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στη χθεσινή ομιλία του: «επειδή θέλω να είμαι συνεπής στο πρόγραμμα που εκλέχτηκα, συνεπής στην προγραμματική συμφωνία που ψηφίσαμε και συνεπής στην συνείδηση μου, θα καταψηφίσω τα μέτρα, εάν και εφόσον έρθουν, όπως ακούγονται» αλλά και του Βαγγέλη Ζορκάδη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος: «θεωρώ ότι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η ΔΗΜΑΡ στην κοινωνία και την κυβέρνηση, είναι ότι εφόσον δεν έγινε η απαγκίστρωση από το μνημόνιο, επίκειται απαγκίστρωση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση».

«Δεν αλλάζουμε πορεία, πριν βγούμε στην όχθη»
, δήλωσε από την «αντίπερα όχθη»  ο Νίκος Μπίστης. «Αν καταψηφίσουμε τα μέτρα, η χώρα θα καταρρεύσει», είπε, ζητώντας πρώτα να «βγούμε στην όχθη» και μετά να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του κόμματος.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr