26 Οκτ 2012

Εκτέλεσαν πρώην υπουργό της Β. Κορέας επειδή δεν θρήνησε σωστά


Ένα παραπάνω ποτηράκι, που ήπιε κατά την επίσημη περίοδο πένθους για τον πρώην ηγέτη της Βορείου Κορέας Kim Jong-il, φαίνεται πως στοίχισε πολύ ακριβά στον πρώην υφυπουργό Άμυνας της χώρας. 
Ο Kim Chol συνελήφθη προ μηνών ύστερα από διαταγές του Kim Jong-un, που ανέλαβε την ηγεσία μετά το...

 θάνατο του πατέρα του.
    
Σύμφωνα με τον Τύπο της Νότιας Κορέας, ακολουθώντας τις εντολές του Kim Jong-un «να μην μείνει ούτε ένα ίχνος του», ο Kim Chol τοποθετήθηκε σε ένα σημείο και εκτελέστηκε με όλμο.

Η εκτέλεση αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα των εκκαθαρίσεων μελών του στρατού ή του κόμματος της Βόρειας Κορέας, που θεωρήθηκε ότι απειλούσαν το νέο καθεστώς.

Μέχρι στιγμής φέτος, 14 ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν πέσει θύματα εκκαθαρίσεων, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας που διαθέτει ο Yoon Sang-hyun, μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων, εμπορίου και ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Μεταξύ αυτών που έχουν χάσει την εύνοια του καθεστώτος είναι ο επικεφαλής του στρατού Ri Yong-ho και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Κορέας Ri Kwang-gon.

Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι οι πράξεις αυτές του Kim Jong-un αποσκοπούν στην εδραίωση της δύναμής του και στην αποτροπή οποιασδήποτε κριτικής αναφορικά με το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία του.