10 Σεπ 2012

Της κρουστοπανηγύρεως το ανάγνωσμα! Της Τζένης Σουκαρά


Εύχομαι άνοιγμα εβδομάδας δυνατό!
Σαν ήχος απο κρουστό διαρκείας εν ώρα οχλαγωγίας !
Να στέκει σαν "διαπασών" στο τύμπανο του αυτιού, εκείνου του ανάγωγου  που φλυαρεί ακατάσχετα εν ώρα κρουστοπανηγύρεως!
Να στέκει εκεί, με ήχο σκληρό και διαρκείας....

Να τρελλαίνει το νου την ώρα της ομιλίας  των "εκπολιτισμένων αυτοδιοικοιτικών ταγών" ,που ανακάλυψαν της τέχνης το αγλάισμα και κόβουν κονδύλια για να ευφρανθεί η  ψυχή τους και  των ιθαγενών μαρτύρων!

Η Κόρινθος,"η πόλη των θεσμών",  μεσω της πεζογέφυρας - εκείνης της γνωστής- οδεύει απο την "κουλτούρα της λαδόκολλας" στον παράδεισο της κρουστοπανηγύρεως.

Και αυτό δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο συμπολίτη μου!
 Βγές λοιπόν απο το σπήλαιο και ξεκίνα μαθήματα εντατικά,για  να στρώσεις και να ταυτιστείς με τα νέα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα της περιοχής.

 Πρώτη θέση στο σεμινάριο οι άρχοντες όλου του νομού και δάσκαλος, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης ,υποψηφιος πολιτικός  κι εμπνευστής του όλου σκηνικού της μετάλλαξης μου.

Βγες απο το σπήλαιο,εκεί που σε τοποθέτησαν να ζεις και να σκέφτεσαι και συλλογήσου πως
 τα κρουστά είναι τα παλαιότερα όργανα στην ιστορία της ανθρωπότητας: Τυχαίο; 

 Η κρούση των χεριών μεταξύ τους ή πάνω στο σώμα, το δυνατό «χτύπημα» των ποδιών στη γη, το τρίψιμο ή η κρούση λίθων ή ξύλων μεταξύ τους με σκοπό να τονιστεί ή να κρατηθεί ο ρυθμός αποτελούν ίσως τον αρχαιότερο και τον πιο αυθόρμητο τρόπο οργανικής μουσικής.
Τυχαίο; 


Πρωτόγονα κρουστά από φυσικά υλικά και διάφορα τύμπανα σε μεγάλο αριθμό και ποικιλία χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από λαούς όλων των ηπείρων σε ιεροτελεστίες, χορούς, κυνήγια, πολέμους και άλλες δραστηριότητες και μέχρι τις μέρες μας διατηρούν σε πολλούς από αυτούς τη μαγική και τελετουργική τους σημασία.
 Το χω σου λέω ! Το 'χω!

Η νέα επικρατούσα αντίληψη,στον κλειστό μας τόπο,  θέλει τους σύγχρονους ιθαγενείς να γίνονται ένα με την τέχνη της μουσικής.
Να εντασσόταν αυτό  και στην δωρεάν παιδεία του νομού,ούτε λόγος τότε, αναγνώστη μου!.
Να υποκλιθώ, να πάρω τα εργαλεία μου ,τα όργανά μου, να ταυτιστώ απόλυτα με τον ρυθμό και να ενσωματωθώ κι εγώ με την πολιτσμική πανδαισία του νομού μου!

Η νέα επικρατούσα αντίληψη θέλει τους ταγούς αυτού του τόπου να δημιουργούν ανθρώπινη αλυσίδα γυρω απο  της κλειστής μας ζωής το "ταμ - ταμ" ,γυρίζοντας την πλάτη στο καλαματιανό,τον τσάμικο  και τον κασιλαμά  του διπολισμού και της αναίσχυντης αυτοδυναμίας..

Είναι τέτοια δε η αγωνία τους για την εκλογική τους ενσωμάτωση με τα νέα δεδομένα, που αμήχανα φωτογραφίζονται με το ξένο γι αυτούς πολιτιστικό  "υποκείμενο" και αναφωνούν στο τέλος "θεσμός"!
Τουτέστιν "και του χρόνου" μέχρι την τελική κορύφωση και την εξάπλωση τούτης της αιφνίδιας κρουστοεπιδημίας  σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου..( Να φτάσει μέχρι τον Θ.Πετράκο μπας και τον εξευμενίσει και ύστερα βλέπουμε)

Κι επειδή εμείς οι Νεοέλληνες όλα τα λαμβάνουμε και τα αφομοιώνουμε στην υπερβολή τους, καλά και κακά, απευθυνόμενη στους ταγούς ,στους δημιουργούς και στους φερελπιδες αθώους κρουστοοργανοπαίκτες τούτου του τόπου,  το μόνο που έχω να αναφωνήσω,  για την ώρα είναι το εξής:" Κάντε και λίγο κράτει"