25 Αυγ 2012

Ολάντ: H Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά να δείξει αξιοπιστία

  
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων. 
«Πρέπει, όμως, να δείξει την...
αξιοπιστία της και την βούληση  των ηγετών της να πάνε μέχρι το τέλος», πρόσθεσε ο κ.Ολάντ ο οποίος, όπως άλλωστε και η Άγκελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο, απέφυγε να αναφερθεί στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση παραπέμποντας στην πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας.

Σημειώνεται, ότι στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επί λέξει, ότι «η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ». Στην μετάφραση, που δόθηκε στην δημοσιότητα από το ελληνικό πρωθυπουργικό γραφείο, το "πρέπει" έχει αντικατασταθεί: «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην ευρωζώνη». Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία 2,5 χρόνια, τονίζοντας ότι «πρέπει να εχουμε επίγνωση του τι έχει ήδη γίνει», και αφού σημείωσε, πως «δεν τίθεται πια θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ», ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «είναι και πρέπει να παραμείνει» στην ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Ολαντ, για να επαναλάβει, ότι θα πρέπει να αναμείνουμε την έκθεση της τροικας και τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε τμήμα των δηλώσεών του μιλώντας στα γαλλικά, εξήρε τις ιστορικά σφυρηλατημένες, όπως είπε, σχέσεις των δύο λαών και σημείωσε:

«Κάποιοι ποντάρουν, ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Είμαι όμως εδώ για να διαβεβαιώσω, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση της, να παραμείνει στην ευρωζώνη και να παίξει το ρόλο της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση...Με τον κ. Ολάντ μοιραζόμαστε την άποψη, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋπόθεση για να πιάσει η χώρα μας τους στόχους του προγράμματος».

Οπως και στο Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε: «Είμαστε περήφανος λαός, δεν μας αρέσει καθόλου να δανειζόμαστε και να εξαρτώμαστε από δανεικά χρήματα».

Εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την χθεσινή συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος παρέμεμψαν το ελληνικό πρόβλημα στην έκθεση της Τρόικας που αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει εάν έθεσε το αίτημα της επιμήκυνσης. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης, ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε, ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», πράγμα που είχε αποφύγει να κάνει στην χθεσινή συνάντησή της με τον Φρανσουά Ολάντ.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr