25 Ιουλ 2012

NYTimes: Το φάρμακο της τρόικας κλιμακώνει τη κρίση στην Ελλάδα


To φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει και πάλι η Ελλάδα, μόλις ένα μήνα μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, γράφει ανάλυση των New York Times. 
Οι δανειστές...
δηλώνουν απροθυμία να συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ η Αθήνα επιδιώκει επιείκεια για τους όρους της δανειακής σύμβασης. 

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει, ότι το "φάρμακο" που χορηγεί η τρόικα στην Ελλάδα, μάλλον χειροτερεύει τα συμπτώματα της κρίσης, ενώ ο πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, υποστηρίζει, ότι εξ΄αρχής το Ταμείο γνώριζε, ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν ήταν ρεαλιστικό.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τόσο μέσα στην ελληνική κυβέρνηση όσο και μεταξύ της τρόικας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη κρίση χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας ετερόκλητος συνασπισμός κομμάτων, ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνουν σημάδια αυξανόμενης δαφωνίας, για το πως θα χειρισθούν το ελληνικό πρόβλημα. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, σημειώνουν oi Times.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναμένεται να κάνει την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα από το 2009 την Πέμπτη, για να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της τρόικας ελέγχουν πόσο καλά η χώρα έχει συμμορφωθεί τις δεσμεύσεις της. Οι δανειστές δηλώνουν, ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

"Γνωρίζαμε, ότι το πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό"


Όπως πάντως σημειώνουν οι Times, πολλοί ειδικοί εκτιμούν πια, ότι οι στόχοι που τέθηκαν εξ΄αρχής από την τρόικα δεν ήταν ρεαλιστικοί. Η συνεχής πίεση των δανειστών προς τις ελληνικές κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα λιτότητας ενέτεινε την ύφεση, σημειώνουν.

"Γνωρίζαμε στο ΔΝΤ, ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, γιατί δεν είχαμε κανένα επιτυχημένο παράδειγμα", δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών, που μέχρι τον Ιανουάριο ήταν ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Επειδή η Ελλάδα είναι στη ζώνη του ευρώ", σημείωσε, "η χώρα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα, για να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα. Άλλες χώρες, που έχουν καταφύγει στο ΔΝΤ για βοήθεια, ενθαρρύνονται από το Ταμείο να υποτιμήσουν το νόμισμα τους".

Την ίδια ώρα, ο κ. Ρουμελιώτης και άλλοι αναλυτές, σημειώνουν, ότι η τρόικα υποτίμησε την αρνητική επίδραση μέτρων που επέβαλε στην ελληνική οικονομία.

"Το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα, για να επικρίνει την Ελλάδα - και να κρύψει τα λάθη της - είναι ότι η βαθιά ύφεση είναι οφείλεται στην μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" δήλωσε ο κ. Ρουμελιώτης. "Η Αθήνα όντως έχει παραμελήσει αυτό το μέτωπο. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μεγάλες περικοπές που συνέβαλαν στην καθοδική πορεία, αποδεκατίζοντας τη ζήτηση στην Ελλάδα", σημειώνει ο πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Εξαντλείται η υπομονή των δανειστών

Μένει να δούμε, αν η τρόικα είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Τώρα πάντως φαίνεται, πως ο χρόνος τελειώνει, καθώς η υπομονή των ευρωπαίων εταίρων φαίνεται να εξαντλείται.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε, ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα μάλλον δεν θα καταβληθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε, ότι θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για δάνεια χαμηλού κόστους, μέχρι η τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεση της για την Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με υψηλότερο επιτόκιο. Επιπλέον, τα διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας είναι περιορισμένα, γεγονός που καθιστά το ενδεχόμενο να τυπωθούν δραχμές πιθανό, σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτό που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα είναι ότι η τρόικα δεν είναι ομοιογενής. "Η τρόικα δεν είναι ένα ομοιογενές μπλοκ", δήλωσε ο Β. Guntram Wolff, αναπληρωτής διευθυντής του Bruegel, ερευνητικού ινστιτούτου στις Βρυξέλλες. "Έχουν διαφορετικές απόψεις για τη κρίση".

Τιμωρήστε την Ελλάδα!

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν, ότι το ΔΝΤ είναι πιο ελαστικό. Σε αντίθεση, η Ευρώπη ακολουθεί "σκληρή" πολιτική προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Γερμανίας.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε, ότι στην Αθήνα είχε δοθεί στην αρχή ένα σχέδιο, που ήταν αδύνατο να επιτευχθεί επειδή η Γερμανία ήθελε να στείλει ένα μήνυμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του τι μπορεί να περιμένει τους εάν ζητήσουν βοήθεια.

"Η άποψη που κυριαρχούσε ήταν: Δεν μπορούμε να δώσουμε τα χρήματα πολύ φθηνά στην Ελλάδα"
, είπε ο κ. Παπανδρέου. "Υπήρχε η αίσθηση: Τιμωρήστε τους! Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην κάνουμε πάρα πολύ εύκολο ένα σχέδιο διάσωσης, γιατί και άλλες χώρες θα ζητήσουν παρόμοια πράγματα".


New York Times
ΠΗΓΗ: tvxs.gr