25 Ιουλ 2012

Για 800 θάνατους ετησίως ενοχοποιείται το σολάριουμ


Για σχεδόν 800 θανάτους το χρόνο στην Ευρώπη, από καρκίνο του δέρματος, ευθύνονται οι καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος με ακτινοβολία (σολάριουμ), ενώ όσοι τις χρησιμοποιούν, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά 20% να παρουσιάσουν κάποια στιγμή...
μελάνωμα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στη British Medical Journal (BMJ). Διπλάσιος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος, για όσους έκαναν σολάριουμ πριν την ηλικία των 35.

Από τις 64.000 περιπτώσεις δερματικού μελανώματος, που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου οι 3.438, δηλαδή το 5,4% «συνδέονται με τη χρήση καμπίνων τεχνητού μαυρίσματος», σύμφωνα με αυτή την ανάλυση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης (Ipri) της Λιόν και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΙΕΟ) του Μιλάνου.

Βασιζόμενοι σε 27 έρευνες που έχουν δημοσιευθεί για το θέμα, οι ερευνητές των δύο ινστιτούτων εκτιμούν, ότι «ο κίνδυνος δερματικού μελανώματος είναι αυξημένος κατά περίπου 20%, σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει» τουλάχιστον μία φορά αυτές τις καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος, που εκπέμπουν τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος «διπλασιάζεται» σε όσους έκαναν σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές, που επιμένουν, ότι αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος «μπορούν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε τέτοιου είδους συσκευές».
 

Οι ερευνητές καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση σολάριουμ από ανήλικους και να απαγορεύσει τα κέντρα μαυρίσματος που δεν έχουν ελεγχθεί.

Όπως η έκθεση στον ήλιο, έτσι και οι καμπίνες μαυρίσματος με ακτινοβολία έχουν χαρακτηριστεί «καρκινογόνες» από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (Circ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί παγκοσμίως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου καρκίνου, με αύξηση 3 με 7% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια μεταξύ του λευκού πληθυσμού διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο, κυρίως εξαιτίας της μόδας της ηλιοθεραπείας και της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο στις παραλίες.



ΠΗΓΗ: ethnos.gr