22 Ιουλ 2012

Der Spiegel: «Όχι» του ΔΝΤ σε νέο δάνειο - Προετοιμάζεται για «Grexit» η Ευρώπη


Το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω δανειοδότηση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», που στο σχετικό άρθρο του αναφέρει, πως «η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη...
με την πτώχευση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη».

Σύμφωνα με τις πηγές του Spiegel το ΔΝΤ έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην ηγεσία της ΕΕ, επισημαίνοντας πως «η υπομονή του έχει εξαντληθεί». Το γερμανικό περιοδικό, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, αναφέρεται και στις αξιολογήσεις της τρόικας.

Πληροφορίες του Spiegel θέλουν το ΔΝΤ, να εκτιμά στη νέα του αξιολόγηση, ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να μειώσει το χρέος της κάτω από το 120% του ΑΕΠ της.

Μία πιθανή παράταση του χρόνου συνεπάγεται μακροπρόθεσμα, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, νέα δάνεια συνολικού ύψους έως και 50 δις ευρώ. Δάνεια που, όπως αναφέρει το περιοδικό, πολλές χώρες της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα  με το Spiegel, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ένα σενάριο που κρίνεται πλέον από τις χώρες-δανειστές «διαχειρίσιμο» και «αποδεκτό».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, για να αποφευχθεί η «μόλυνση» άλλων χωρών από ενδεχόμενο ντόμινο, οι χώρες της ευρωζώνης περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, που θα λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας», η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τέλος το Spiegel σημειώνει, ότι «κανονικά η Αθήνα θα έπρεπε να πληρώσει στις 20 Αυγούστου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ομόλογο). Η λύση θα μπορούσε να δοθεί με εξόφληση του δανείου από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εκδώσει νέα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα λεγόμενα "t-bills" και να τα πουλήσει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα τα υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ως εγγύηση για την νέα έκτακτη βοήθεια».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr