Το πράσινο φως άναψε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση του δημόσιου διαγωνισμού που αφορά το έργο της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφερειακής Πελοποννήσου» με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα...
Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε «Ένωση Προσώπων» (σύμπραξη δύο Ανώνυμων Εταιρειών) και ζητούσε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων αναφορικά με την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την επιλογή φορέα σύμπραξης για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων δυναμικότητας 40.000 τόνων στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Η επίμαχη Ένωση Προσώπων έχει αποκλειστεί κατά το στάδιο προεπιλογής υποψηφίων του επίμαχου διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών που θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (βιοαέριο, ανακυκλώσιμα υλικά κ.λπ.).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 324/2012 απόφασή τους (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ι. Παπαγιάννης) έκριναν ότι ο αποκλεισμός της εν λόγω Ένωσης Προσώπων από το διαγωνισμό που έγινε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι νόμιμος.
Και αυτό γιατί η γερμανική εταιρεία η οποία θα εξασφάλιζε στην Ένωση Προσώπων τη λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων («δάνεια εμπειρία», όπως λέγεται) δεν εκπληρώνει τις ελάχιστες απαιτήσεις που προβλέπει η διακήρυξη του διαγωνισμού. Δηλαδή, η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία δεν εκπληρώνει τις απαιτήσεις της παροχής δικού της προσωπικού για τη λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για ένα τουλάχιστον έτος, όπως απαιτεί η διακήρυξη του διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι η Ένωση Προσώπων για τη συντήρηση και λειτουργία της ΜΕΑ στηριζόταν στην εμπειρία της επίμαχης γερμανικής εταιρείας η οποία θα διέθετε για έξι μήνες έναν έμπειρο μηχανικό.
Κατόπιν αυτών το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Ένωσης Προσώπων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ