Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν αναγνωρίζει, αλλά και θεωρεί θεμιτό, ότι τα δάνεια που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πρέπει να καλύπτουν την τράπεζα για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και να...
δίνονται με βάση το βρετανικό δίκαιο, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την απάντηση του επιτρόπου κ. Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή και του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.
Η ερώτηση του Ν. Χουντή αφορούσε στις αποκαλύψεις του Τύπου πριν από λίγες εβδομάδες, ότι η ΕΤΕπ επιδιώκει στις νέες δανειακές συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα με τη ΔΕΗ, να περιλαμβάνονται όροι, που θα εξασφαλίζουν την ΕΤΕπ και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της υπαγωγής των δανείων στο «βρετανικό δίκαιο» σε περίπτωση νομικών διαφορών.
Τέτοιο όροι, όμως, δεν περιλαμβάνονται σε καμία προηγούμενη σύμβαση της ΕΤΕπ με τη ΔΕΗ ή με άλλη ελληνική επιχείρηση.
Ο Ν. Χουντής ρωτούσε τον επίτροπο, αν «μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά, ότι η ΕΤΕπ ζήτησε και εξετάζει να περιληφθούν νέες ρήτρες, που δεν υπάρχουν σε προηγούμενες συμβάσεις και οι οποίες αφορούν στο νόμισμα αποπληρωμής και στην επιλογή του βρετανικού δικαίου ως βάσης επίλυσης τυχών νομικών διαφορών».
Ο κ. Ρεν στην απάντησή του στους δύο ευρωβουλευτές αναγνωρίζει το γεγονός και μάλιστα το θεωρεί θεμιτό, αφού απαντάει, ότι «σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΕΤΕπ πρέπει να εφαρμόζει τις καλύτερες τυποποιημένες ρήτρες τραπεζικής πρακτικής για όλες τις χρηματοδοτούμενες συμβάσεις, των οποίων η υλοποίηση γίνεται υπό την ευθύνη της ΕΤΕπ».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr