14 Ιουλ 2012

Αναβολή της εμμηνόπαυσης επιτρέπει την τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία


Η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, και μάλιστα επ’ αόριστον, είναι μία από τις δυνατότητες που προσφέρει στη γυναίκα η σύγχρονη ιατρική. Βέβαια το «κόστος» μιας τέτοιας επιλογής είναι αρκετά υψηλό, αφού επιβάλλει ιατρικές πράξεις, που ενδεχομένως «εγκυμονούν»...
επιπλοκές και κινδύνους.

Η ακραία αυτή ιατρική πρόταση θα καθησυχάσει γυναίκες που προσπαθούν να εξισορροπήσουν την επιθυμία τους για μητρότητα με αυτήν της επιδίωξης επιτυχούς καριέρας.  

Η τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα, προϋποθέτει την αφαίρεση τμήματος της ωοθήκης, τη φύλαξή του επί δεκαετίες και την εμφύτευσή του στη γυναίκα από την οποία είχε αφαιρεθεί πολλά χρόνια νωρίτερα. Το μοναδικό που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην απόκτηση παιδιού από μία μητέρα... υπερήλικα θα ήταν η αδυναμία της να εγκυμονήσει το έμβρυο και να γεννήσει.

Η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης έχει και άλλα οφέλη, αφού περιορίζει σημαντικά ή καλύτερα καθυστερεί την εμφάνιση οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων, που συνήθως εμφανίζονται, όταν τελειώνει η γόνιμη ζωή της γυναίκας. Ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή της μήτρας.

Ήδη, έχουν έρθει στον κόσμο 28 βρέφη έπειτα από μεταμόσχευση της ωοθήκης της μητέρας. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα συνελήφθησαν χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια της τεχνητής γονιμοποίησης.
 

Όπως εξήγησε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, o δρ Σερμαν Σίλμπερ, χειρουργός που ειδικεύεται στις συγκεκριμένες μεταμοσχεύσεις στο νοσοκομείο Σεντ Λουκ του Σεντ Λούις, στο Μισούρι, "μία γυναίκα που γεννιέται σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ζήσει μέχρι τα εκατό χρόνια. Αυτό σημαίνει, ότι θα ζήσει τη μισή της ζωή έχοντας περάσει την εμμηνόπαυση. Αν αφαιρεθούν μοσχεύματα από μία νεαρή γυναίκα είναι δυνατόν να επανατοποθετούνται τμηματικά, ανά δεκαετία. Άλλωστε, κάποιες γυναίκες μπορεί να μην επιθυμούν να διέλθουν από την κλιμακτήριο.
Όπως και να έχει, η νέα μέθοδος ουσιαστικά σημαίνει, ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να απασχολούνται ή να επικαλούνται το βιολογικό τους ρολόι για να αποκτήσουν παιδί, αν και σίγουρα η ελευθερία τους θα περιορίζεται από την ικανότητά τους να εγκυμονήσουν και να γεννήσουν. Η τεχνική φαίνεται επιτυχής και δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον πειραματική. Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν, ότι τα μοσχεύματα θα λειτουργούσαν το πολύ επί μερικούς μήνες, αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε".


Τέλος, ο Αμερικανός ειδικός τόνισε, ότι τμήματα από την αφαιρεθείσα ωοθήκη μπορούν να συντηρηθούν επί δεκαετίες και να λειτουργούν άριστα, όταν τελικά εμφυτευτούν στη γυναίκα. Γυναίκες που υποβλήθηκαν στη μέθοδο προ οκταετίας μπορούν ακόμα και σήμερα να συλλάβουν φυσιολογικά.


ΠΗΓΗ: Καθημερινή