30 Ιουλ 2012

Κοινό μέτωπο Βενιζέλου - Κουβέλη


Λιγότερο από μια ώρα κράτησε η συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη όπου καθόρισαν την στάση που θα κρατήσουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό όσον αφορά τα μέτρα των 11,5 δισ. Το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά...
με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση "κλείστηκε" για τις 18:00.

Ο κ. Κουβέλης σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε με τον κύριο Βενιζέλο ότι πρέπει να επιδιωχθεί επιμήκυνση, να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα και όσον αφορά τα σκληρά μέτρα που ακούγονται αυτο να είναι το τελευταίο.

Το καλοκαίρι φαινόταν από νωρίς πως θα είναι θερμό. Θερμό όχι μόνο λόγω θερμοκρασίας αλλά και γιατί τα μέτρα που θα έρθουν θα βάλουν για άλλη μια φορά φωτιά στα σπίτια των Ελλήνων!

Το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, συναντάται  με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να εξεταστούν τα εναλλακτικά μέτρα που προτείνουν τα δύο κόμματα.

Το πακέτο των μέτρων θα εξεταστεί και πάλι το απόγευμα στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην πλειοψηφία των μέτρων που προωθούνται για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει πηγή η οποία συμμετέχει στις διαβουλεύσεις στο πρακτορείο Reuters.
Αιχμή του δόρατος παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών που αποτελούν το τελευταίο 1,5 δισ. προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014.

«Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν διαφωνούν στα πάντα, συζητούνται εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι», δηλώνει η ίδια πηγή.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και απαιτείται υπομονή και επιμονή, προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι «η επίτευξη των στόχων του φετεινού προϋπολογισμού και τα αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, βελτίωση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, απεμπλοκή της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων, μπορούν να συναρθρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη, επαναφέροντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».
Πάντως μέχρι σήμερα θα πρέπει να κλειδώσουν όλα τα επώδυνα μέτρα. Και αυτό γιατί η τρόικα φαίνεται πως δεν μπορεί να περιμένει και πολύ.

Μάλιστα την Κυριακή η τρόικα ανακοίνωσε στον Γιάννη Στουρνάρα την πρόθεση της να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν σημαντική αυτή την εξέλιξη -δεδομένου ότι σε παλιότερες επισκέψεις έφευγαν με την υποσημείωση «όταν είστε έτοιμοι μας το λέτε και ερχόμαστε». Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή το βράδυ σε δείπνο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και ενός εκ των τριών επικεφαλής της τρόικας, έπειτα από αίτημα του κ. Τόμσεν.

Το κλίμα -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στην μέχρι σήμερα εχθρική συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας, αφού ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο». Τον διαβεβαίωσε ότι τα κλιμάκια θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσουν τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που έφερνε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης οδηγήθηκαν στην πραγματοποίηση νέας σύσκεψης μετά τη διαφωνία που υπήρξε σε σειρά μέτρων που εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά του κ. Φ. Κουβέλη, ενώ ο κ. Βενιζέλος μέχρι και χθες επέμενε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση για λήψη νέων μέτρων την επόμενη διετία, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει τώρα την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.


Σύμφωνα με το "Έθνος", στο μέτωπο του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τη σκυτάλη έχουν πάρει οι τρεις αρχηγοί που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Οι εισηγήσεις

- κατάργηση το ήδη μειωμένου 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο
- κατάργηση 13ης -14ης επικουρικής σύνταξης
- κλιμακωτές περικοπές 5%-15% στις κυριες συνταξεις
- πλαφόν στις συντάξεις (γύρω από τα 2.300-2.400 ευρώ)
- αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από το 65ο που ισχύει σήμερα
- μείωση στο εφάπαξ του δημοσίου από εφέτος

Αλλαγές έρχονται όμως και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται δύο σενάρια ή την καταβολή με βάση εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια ή με βάση στοχευμένες αυξομειώσεις

Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο - Κόβονται και από τις επικουρικές

Σενάριο
Ο κ. Βρούτσης, που κλήθηκε στη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσίασε εναλλακτικό σενάριο, ανεβάζοντας τόσο το ανώτατο όριο στα 2.500 ευρώ από 2.200 που ήταν στην αρχική πρόταση, αλλά και το κατώτατο από τα 1.000 στα 1.400 ευρώ.

Ο υπουργός Απασχόλησης, επικαλούμενος μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, επέμεινε πάντως ότι στα ενδιάμεσα ποσά θα πρέπει να υπάρξει κλιμακωτή μείωση που θα ξεκινά από το 5% και θα φτάνει στο 15%.
Περικοπές επιδομάτων. Υπήρξε σημαντική διαφωνία για τις μειώσεις σε όλα τα επιδόματα (πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας), καθώς τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισαν το μέτρο αυτό ως «μείωση μισθού» και επικαλέστηκαν την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ετέθη ως θέμα και η μείωση των βοηθημάτων ανεργίας, κάτι στο οποίο επίσης αντέδρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Κατάργηση των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο ως 13ος και 14ος μισθός
Και στο θέμα αυτό υπήρξε κάθετη διαφωνία από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι επεσήμαναν ότι και αυτό σηματοδοτεί μείωση εισοδήματος που θα έχει αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία, καθώς θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Επιτάχυνση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό
Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, μέτρο το οποίο -σύμφωνα με την πρόταση- θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του '13 και όχι από το 2015, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκαν να ξανα-συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους κυβερνητικούς του εταίρους να του προτείνουν και ισοδύναμα μέτρα, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην τρόικα.

Το μόνο θέμα που έθεσε με έμφαση ο κ. Σαμαράς ήταν αυτό του χρόνου. Εξήγησε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι το «πακέτο» θα πρέπει να «κλείσει» τη Δευτέρα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης της τρόικας, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.


newsit