Λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, κανένα κόμμα δεν τολμά πλέον να υπεραμυνθεί των δεσμεύσεων έναντι των διεθνών πιστωτών, σημειώνει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ενωμένοι στην αντίσταση».
Το ίδιο μήνυμα εκπέμπεται και στο ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine...
Zeitung που τονίζει, ότι όλα πλέον τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επιθυμούν λιγότερο ή περισσότερο να μην τηρήσουν τους όρους του μνημονίου.
Το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung ξεκινά με τη διαπίστωση, ότι, πέντε μέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, αδειάζουν σταδιακά οι τραπεζικοί λογαριασμοί και συσσωρεύονται οι απλήρωτες υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται η νευρικότητα. Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται δημοσκοπήσεις, οι δημοσκόποι εκτιμούν, ότι τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν μέχρι στιγμής παρόμοια ποσοστά στις προτιμήσεις των εκλογέων, ενώ παρατηρείται και μια σχετική άμβλυνση των διαφορών των θέσεών τους, σε σχέση με όσα συνέβαιναν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανένα από τα κόμματα δεν τολμά στην τελική φάση του προεκλογικού αγώνα να υπεραμυνθεί ανοιχτά των όρων της δανειακής σύμβασης με την Τρόϊκα.
Ακόμη και ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, που έχει υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, θέλει να το “επαναδιαπραγματευθεί” για την Ελλάδα, γεγονός που είναι απαραίτητο, αν το κόμμα της ΝΔ θέλει να εκπληρώσει μετεκλογικά τις προεκλογικές εξαγγελίες του.
Από την άλλη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, ότι θα προβεί στην καταγγελία του συνόλου της σύμβασης, ενώ στελέχη του κόμματός του τοποθετούνται δημοσίως πιο προσεκτικά.
Ταυτόχρονα, η εξέλιξη με την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών με κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ από την ΕΕ, αναπτερώνει τις ελπίδες στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκλαμβάνεται ως απόδειξη, ότι το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στην Ευρώπη δεν έχει καμία επιτυχία και θεωρείται ότι ανοίγονται για την Ελλάδα νέες προοπτικές.
Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ μιας “αναθεώρησης” των δημοσιονομικών μέτρων και των μέτρων εξοικονόμησης.
Σε συνάντησή τους στη Ρώμη, ο ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, φαίνεται να παρείχε υποστήριξη στις θέσεις Βενιζέλου, “υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει ένα λογικό σχέδιο”, ενώ παράλληλα, προειδοποίησε τους Έλληνες να σχηματίσουν κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές και σε κάθε περίπτωση προ της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.
Γίνεται επίσης αναφορά στην κριτική που ασκείται στο μνημόνιο και από παράγοντες της ελληνικής οικονομίας για την υφεσιακή του επίδραση στην ελληνική οικονομία.
Περιμένοντας την Ελλάδα
Ο ΣΥΡΙΖΑ το δηλώνει ανοικτά, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι σαν να αρχίζουν να το λένε. Ο Υπουργός Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης και σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε δεσμευθεί τον περασμένο Φεβρουάριο ότι θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Από τότε συνέβη λίγο έως τίποτα. Τώρα ο Βενιζέλος αφήνει να εννοηθεί, ότι επιθυμεί να αλλάξει τους όρους.
Όμως το σενάριο που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει τις εκλογές της Κυριακής, να καταγγέλλει το μνημόνιο και να φεύγει από τη Νομισματική Ένωση, δεν είναι πραγματοποιήσιμο, υποστηρίζει το άρθρο.
Πρώτον, διότι ο Τσίπρας χρειάζεται χρήματα και δεύτερον επειδή γνωρίζει καλά, ότι οι οικονομικές συνέπειες μια αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα. Η πολιτική στρατηγική που ακολουθεί κάθε πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα είναι: Διαπραγμάτευση, καθυστέρηση, αναβολή και παραμονή στο Ευρώ.
Γρήγορα όμως, συνεχίζει ο δημοσιογράφος, θα αποδειχθεί, εάν η στρατηγική αυτή θα αποδώσει, το αργότερο όταν η Τρόικα θα έχει δώσει την έκθεσή της.
Ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας προδιέγραψε ήδη από χθες το αποτέλεσμα της έκθεσης. Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να διακόψουν τη χρηματοδότηση. Το ΔΝΤ μπορεί να το πράξει στις επόμενες εβδομάδες και δεν θα είναι απίθανο εάν και η Ευρωζώνη καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.
Όμως η Ευρωζώνη δεν συζητάει καν στην πραγματικότητα για τα οικονομικά υπέρ ή κατά μιας αποχώρησης της Ελλάδας και επιθυμεί να συνεχίσει να διασώζει, επειδή αυτό βραχυπρόθεσμα είναι πιο άνετο.
Με αυτό όμως είναι σαν να προκαλεί τους Έλληνες πολιτικούς να χορεύουν κάτω από τη μύτη της. Επίσης η Ευρωζώνη ξεχνάει, ότι το πάθος για ενσωμάτωση δεν επέλυσε καμία από τις ευρωπαϊκές διενέξεις, οι οποίες εμφανίστηκαν στην περίοδο της κρίσης του Ευρώ.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr