Πάνω από το όριο του 7% , ποσοστό που έστρεψε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να καταφύγουν σε διεθνή διάσωση, σκαρφάλωσε η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου που αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης, ύστερα και από την υποβάθμιση της χώρας από τη Moodys...
«Πλησιάζουμε με ταχύτητα στο σημείο, που τόσο η Ιταλία όσο και η Ιταλία πρέπει να βγουν από τις αγορές», σημειώνει στο Reuters o Gary Jenkins, διευθυντής της Swordfish Research, ενώ ανησυχητική άνοδο καταγράφει και το ιταλικό spread που διευρύνεται στις 483 μονάδες βάσης καταγράφοντας υψηλό 5 μηνών.
Η Ιταλία κατάφερε να εξασφαλίσει τον στόχο των 4,5 δισ. ευρώ στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων διαφόρων λήξεων καταβάλλοντας, ωστόσο, σημαντικά αυξημένα επιτόκια μετά το κλίμα ανησυχιών που έχουν διαμορφώσει οι τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία.
Συγκεκριμένα, το ιταλικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ από 3ετή ομόλογα, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,3% από 3,91% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 14 Μαΐου, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αντλησε, επίσης, 627 εκατ. ευρώ από 7ετή ομόλογα, με απόδοση 6,1% και 873 εκατ. ευρώ από 8ετείς τίτλους με απόδοση 6,13%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τo δημόσιο χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο, φθάνοντας νέο ρεκόρ, αφού ανέρχεται πλέον στα 1.948,584 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 1.946 δισ. του περασμένου Μαρτίου. Στο τέλος του 2011, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ήταν 1.897,875 δισ. ευρώ, έχει αυξηθεί δηλαδή κατά 50,709 δισ.
Αλταφάζ: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν τις αγορές
Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση των ισπανικών ομολόγων από τον οίκο Moody's, ο Αμαντέου Αλταφάζ παρατήρησε, ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών ανακτάται σταδιακά». «Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης εξαρτάται από τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις επιπτώσεις που έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς αυτές τις αντιδράσεις είναι να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση, ότι η Ισπανία έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις σε όλα τα μέτωπα, σε συνδυασμό με τη στήριξη των εταίρων της.
Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, η συνολική απάντηση στην ισπανική κρίση, σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, θα βοηθήσουν την Ισπανία να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.