28 Ιουν 2012

Στο Μηχανισμό Στήριξης Ισπανία και Κύπρος


Τα αιτήματα που είχαν υποβάλει η Κύπρος και η Ισπανία για υπαγωγή στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, EFSF, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurorgoup...

     
«Σήμερα, πριν από λίγο, σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, το αίτημα της Κύπρου έγινε αποδεκτό, μαζί με αυτό και της Ισπανίας», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, που σύμφωνα με αξιωματούχους αναμένεται να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ περίπου, η Κύπρος θα πρέπει να δεσμευτεί σε περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού της κλάδου.

Στην ανακοίνωσή του αναφορικά με το αίτημα της Κύπρου, το Eurogroup αναφέρει πως το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει «φιλόδοξα μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα», καθώς και δράσεις «για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής» και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι «ένα πρόγραμμα προσαρμογής φαίνεται να δικαιολογείται σε αυτό το στάδιο» και καλούν την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τις κυπριακές αρχές και το ΔΝΤ να συμφωνήσουν στο είδος του προγράμματος που θα καλύπτει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες. 

Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, με τις κυπριακές αρχές και το ΔΝΤ. 
Στην αποστολή της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο θα μετάσχει, όπως αναμενόταν άλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μεταξύ 51-62 δισ. ευρώ θα λάβει η Ισπανία

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Eurogroup καλωσόρισε το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για πακέτο στήριξης του χρηματοπιστωτικού της κλάδου, εκτιμώντας πως η παροχή στήριξης στην Ισπανία είναι δικαιολογημένη, για να διαφυλάξει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα εντός της Ευρωζώνης.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται, ότι η στήριξη θα μπορούσε να παρασχεθεί από το EFSF έως ότου τεθεί σε ισχύ ο ESM, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο μόνιμο μηχανισμό. Τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου των τραπεζών, που πραγματοποίησαν οι ισπανικές αρχές, καταδεικνύουν, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του ισπανικού τραπεζικού κλάδου εκτιμώνται για την ώρα περίπου στα 51-62 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου ενός επιπρόσθετου margin ασφαλείας, οι κεφαλαιακές αυτές ανάγκες θα μπορούσαν να διαμορφωθούν εντός του ορίου των 100 δισ. ευρώ που έχει οριστεί από το Eurogroup.

Το τελικό ποσό θα καθοριστεί τελικά, όταν ολοκληρωθεί και ο μεμονωμένος ενδελεχής έλεγχος της κάθε τράπεζας. Η Κομισιόν, από κοινού με την ΕΚΤ, την Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το ΔΝΤ θα υποβάλουν επίσης πρόταση για τις απαραίτητες πολιτικές, που πρέπει να υιοθετηθούν από τις τράπεζες και θα πλαισιώνουν το πακέτο στήριξης.

Αυτές θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μεταξύ των οποίων σχέδια αναδιάρθρωσης σε ευθυγράμμιση με τους όρους του πακέτου στήριξης των κρατών της Ε.Ε. και οριζόντιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 Η ισπανική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να έχει την πλήρη ευθύνη και θα υπογράψει το μνημόνιο συναντίληψης και τη συμφωνία για τη χρηματοοικονομική βοήθεια.

Το Eurogroup επαναδιατυπώνει την εμπιστοσύνη του, ότι η Ισπανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, και αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες όπως αυτές προσδιορίζονται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.  
«Η πρόοδος σε αυτές τις περιοχές θα παρακολουθείται στενά και θα επιθεωρείται κανονικά, παράλληλα με την χρηματοοικονομική βοήθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr