Την οικονομική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας «επιδεικνύει» ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση της Συνέλευσης Εξαγωγέων της Τουρκίας.
«Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να...
ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δισ. δολαρίων» είπε ο Ερντογάν σχολιάζοντας πρόσφατη σχετική δήλωση του αρχηγού του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, και αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε: «Μια χώρα που δεν ανακοινώνει με τρόπο υγιή ούτε καν τον πληθυσμό της και προσπαθεί να εμφανίσει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, δείχνοντας μειωμένο τον πληθυσμό της. Ποια είναι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυτών; Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία, μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δισ. δολαρίων, που πουλά τα νησιά της;».
«Τι έχει άραγε η Ελλάδα στην Κεντρική Τράπεζά της; Ποια είναι η κατάσταση με το ΔΝΤ και την ΕΕ;» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως το χρέος της Τουρκίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι 1,7 δισ. δολάρια και «η Κεντρική Τράπεζά μας έχει συναλλαγματικό απόθεμα 92 δισ. δολαρίων».
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος πρόσφατα σε δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας πως αν δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους «θα γίνουμε Ελλάδα», είχε σχολιάσει:
«Λένε, ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά όταν ζητούν αύξηση οι υπάλληλοι, τους λένε θα γίνουμε σαν την Ελλάδα. Άρα η οικονομία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο;».
Εντονη αντίδραση από την Αθήνα
Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας σημείωσε:
«Η Ελλάδα θα ανέμενε από τους γείτονές της να σέβονται τα προβλήματά της, αντί να θορυβούν. Η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να «φθάσει ακόμη και το σημερινό μειωμένο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας. Καλύτερα λοιπόν για τη γειτονική μας χώρα να ασχολείται με τα δικά της προβλήματα, φροντίζοντας παράλληλα να κρατήσει περισσότερο εποικοδομητική στάση στις διμερείς σχέσεις».