18 Μαΐ 2012

MONUMENTA: Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου αξίζει να σωθεί!


Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου αποτελεί ένα ενδιαφέρον δημόσιο κτήριο, με σημαντικές αρχιτεκτονικές και ιστορικές αξίες, βασικό χαρακτηριστικό της ιστορίας και της ταυτότητάς της πόλης.  Κτίστηκε το 1930 στη θέση της Αγοράς που κατεδαφίστηκε...
από το μεγάλο σεισμό του 1929. "Η Αγορά της Κορίνθου είναι χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης οργανωμένης προσπάθειας των Ελλήνων μηχανικών για ανοικοδόμηση μιας πόλης που είχε πληγεί από τον σεισμό με οπλισμένο σκυρόδεμα και μοντέρνες ιδέες. Το κτήριο της Αγοράς συνδυάζει υποδειγματικά την παραδοσιακή τυπολογία του κτηρίου με στοά και εσωτερική αυλή, έχοντας λιτή τοξοστοιχία και απλοποιημένη μορφολογία, που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις  των μοντέρνων καιρών. Τα στοιχεία αυτά την καθιστούν μοναδική στον τόπο μας."

Το Κεντρικό Συμβούλιο Nεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ αποφάσισε τον Απρίλιο 2012, με πλειοψηφία, τον μη χαρακτηρισμό της ως διατηρητέου μνημείου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της κατεδάφισής της, αφού αυτή είναι η επιθυμία της δημοτικής αρχής. Στη θέση της θα κατασκευαστεί μια νέα δημοτική αγορά.

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων καταβάλλει προσπάθειες για τη διάσωση και ανάδειξη του κτηρίου. Η MOnuMENTA ζήτησε με επιστολή τον χαρακτηρισμό της Αγοράς επισημαίνοντας ότι η κατεδάφισή της θα αφαιρέσει άλλο ένα από τα λιγοστά ιστορικά κτήρια της πόλης και θα υποβαθμίσει την ταυτότητα της Κορίνθου και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της. Η Αγορά είναι συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή των κατοίκων και αποτελεί ένα μοναδικό τοπόσημο, όπως και οι αγορές της Χαλκίδας και της Κυψέλης που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία.

Η MOnuMENTA συνεχίζει την προσπάθεια διάσωσης του κτηρίου, γι’ αυτό και σχεδίασε μία κάρτα με αποδέκτη τον Δήμαρχο Κορινθίων ζητώντας του να προστατέψει και να αναδείξει ένα από τα λιγοστά μνημεία του μεσοπολέμου στην Κόρινθο. Η κάρτα στέλνεται ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά. Είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της MOnuMENTA.  http://www.monumenta.org/dimagkorinthou.php