Τη στήριξή του σε μία κυβέρνηση Αριστεράς με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά την ανάθεση...
της σχετικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο να στείλουν επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο, σε περίπτωση που επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, τονίζοντας πως «η ΔΗΜΑΡ θα συμβάλει στο να υπάρξει κυβέρνηση και αυτή είναι η υπεύθυνη θέση μας».
Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
Η κ.Παπαρήγα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές.
Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, ξεκαθάρισε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Συνάντηση με την Ιωάννα Κοντούλη των Οικολόγων Πράσινων είχε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Θετική στο ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η ίδια σημείωσε ότι η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και ότι η πολιτικη της λιτότητας δεν αποτελεί λύση.
Τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα για να γίνει αυτό πράξη.
Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αύριο, θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ενώ την τελευταία ημέρα της διερευνητικής εντολής θα δει τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τον Πάνο Καμμένο.
Οι πέντε προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε από τη Βουλή πέντε άξονες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι πέντε άξονες διαλόγου είναι:
1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.
Νωρίτερα χαρακτήρισε «ιστορική ευθύνη για την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα», τη διευρενητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, που παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η προσωπική ευθύνη είναι μεγάλη, ενώ αναφέρθηκε και στο μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα, που δίνει ο εκλογικός νόμος.
«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διευρευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κ.Τσίπρα.
«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Aριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή πέρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».