25 Μαΐ 2012

Ναυάγησε ο διάλογος για μισθούς και μετενέργεια


Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους που συγκάλεσε στο υπουργείο Εργασίας, ο υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης. 
Ο κ. Ρουπακιώτης έχει ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα...
συνδικάτα, να συμφωνήσουν σε ένα «μορατόριουμ», μέχρι τις ερχόμενες εκλογές, για τη διατήρηση της ισχύος της μετενέργειας και το πάγωμα των μειώσεων στους βασικούς μισθούς. 

«Οι νόμοι καταργούνται μόνο με νόμους», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, απορρίπτοντας ουσιαστικά ως αναποτελεσματική την πρόταση Ρουπακιώτη.

Ο υπηρεσιακός υπουργός πρότεινε μορατόριουμ στην εφαρμογή των διατάξεων, που προβλέπουν μείωση των μισθών, και δήλωσε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό την έγκριση για τη σύγκληση των εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, κάτι που ήταν αίτημα της εργατικής πλευράς.

«Οι νόμοι καταργούνται μόνο με νόμους και να δώσει ο οποιοσδήποτε όρκους πίστης στο εργατικό δίκαιο, ο κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», τόνισε ο Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας πως «οι όρκοι πίστης και οι συμφωνίες κυρίων είναι παραμύθια της Χαλιμάς». Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της ΓΣΕΕ για σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του, επανέλαβε την πάγια θέση του Συνδέσμου, δηλαδή την αντίθεση στη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και την ανάγκη να συζητηθούν τα θέματα μη μισθολογικού κόστους. Σχετικά με την πρόταση του υπουργού, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε, ότι στις σύγχρονες επιχειρήσεις το μορατόριουμ, δηλαδή η συνεννόηση και η συμφωνία με τους εργαζομένους είναι σταθερή πρακτική.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης επανέλαβε την ανάγκη καταγγελίας της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε αντίθετος σε εκκλησιαστικού περιεχομένου παραινέσεις για μορατόριουμ, και ζήτησε απο τα κόμματα να δουν, πώς θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα που θα θίγουν τους επιχειρηματικούς ομίλους» ενώ τονίζει ότι «αποπροσανατολίζουν και λένε ψέματα στους εργαζόμενους. Αναδεικνύουν προεκλογικά ένα επιμέρους πρόβλημα σε μείζον. Η μετενέργεια μπροστά στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων είναι μια παρωνυχίδα».

Νέα αντιπαράθεση για τους «κουκουλοφόρους» της τρόικας


Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για τους λεγόμενους «κουκουλοφόρους» της τρόικας, δηλαδή τους εργοδοτικούς κύκλους που φέρονται να πίεζαν τους εκπροσώπους των δανειστών για σκληρότερα μέτρα στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων και των μισθών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι οι συναντήσεις του ΣΕΒ με την τρόικα ήταν δημόσιες και άφησε αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος δεν κυβέρνησε και συνεπώς δεν διαπραγματεύθηκε το Μνημόνιο.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε, ότι ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει γι' αυτό το θέμα. Όπως είπε, εργοδοτικά συμφέροντα ήταν αυτά «που πήγαιναν από την πίσω πόρτα στην τρόικα και υπαγόρευαν αιτήματα και παράλογες απαιτήσεις.Την τελική ευθύνη, όμως, έχουν, αυτοί που νομοθέτησαν αυτές τις απαράδεκτες απαιτήσεις της τρόικας και των εργοδοτών».