29 Μαΐ 2012

Ανθίζει το παράνομο εμπόριο νεφρών: Ένα νεφρό «πωλείται κάθε ώρα»


Το παράνομο εμπόριο νεφρών έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που υπολογίζεται, ότι περίπου 10.000  εγχειρήσεις, που αφορούν αγορά ανθρώπινων  οργάνων, λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, δηλαδή περισσότερες από μία εγχειρήσεις την ώρα, αποκαλύπτουν οι...
εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Τα στοιχεία που συλλέγονται από  παγκόσμιο δίκτυο  γιατρών δείχνουν, ότι οι διακινητές ανθρώπων  αψηφούν τους  νόμους που προορίζονται για να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους και  κάνουν περιουσίες από την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για μεταμόσχευση νεφρών, που προέρχεται από την αύξηση του διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Οι ασθενείς, που πολλοί από αυτούς θα πάνε στην Κίνα, την Ινδία ή το Πακιστάν για τη χειρουργική επέμβαση, μπορούν  να πληρώσουν  μέχρι και 200.000 δολάρια για ένα νεφρό, σε σπείρες που αγοράζουν όργανα από ευάλωτους, απελπισμένους ανθρώπους, μερικές φορές για λιγότερο από 5.000 $.

Την περασμένη εβδομάδα η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός γιατρού, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα εμπορίας οργάνων, καθώς και για διάπραξη εκβιασμού, φορολογικής απάτης και βαριάς σωματικής βλάβης. Τα ποσά που βρέθηκαν στους δύο διακινητές ήταν τεράστια. Επίσης κι άλλες παρόμοιες συλλήψεις έχουν γίνει στην Ινδία και το Πακιστάν.


Η Guardian ήλθε σε επαφή με έναν μεσίτη οργάνων στην Κίνα, που διαφημίζει τις υπηρεσίες του με το σύνθημα «Δώστε ένα νεφρό, αγοράστε το νέο iPad!».  Πρόσφερε per;ipoy 3 χιλιάδες ευρώ για ένα νεφρό και είπε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να γίνει εντός 10 ημερών.

Η «αναζωπύρωση» της εμπορίας οργάνων οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να υποδείξει, ότι υπονομεύεται η ίδια η ανθρωπότητα από τα τεράστια κέρδη που βγάζουν αυτοί που  εμπλέκονται καθώς και από  την ανισότητα μεταξύ των φτωχών ανθρώπων που υποβάλλονται σε «ακρωτηριασμό» για λίγα μετρητά, για τους πλούσιους ασθενείς που διατηρούν το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

«Οι παράνομες συναλλαγές σε όλο τον κόσμο είχαν μειωθεί το 2006-07, όπου υπήρξε μια μείωση στο «μεταμοσχευτικό τουρισμό», δήλωσε ο Luc Noel, ένας γιατρός και ανώτερος υπάλληλος του ΠΟΥ, που εργάζεται σε μια μονάδα παρακολούθησης των τάσεων στις νόμιμες και παράνομες δωρεές και τις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων .

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Το εμπόριο αυξάνεται και πάλι. Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για μεταμοσχεύσεις και μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλα κέρδη. Είναι συνεχώς αυξανόμενη, είναι μια διαρκής πάλη. Το  διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το κέρδος που μπορεί να δημιουργηθεί τόσο μεγάλο, που ο πειρασμός είναι εκεί έξω».

«Η έλλειψη επιβολής του νόμου σε ορισμένες χώρες, και η έλλειψη της νομοθεσίας σε άλλες, σημαίνει, ότι αυτοί που θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στους φτωχούς ανθρώπους να δώσουν ένα νεφρό να είναι πάρα πολύ εύκολο», δηλώνει ο Noel.

Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.)


Ο Noel εκτιμά, ότι τα νεφρά αποτελούν το 75% της παγκόσμιας παράνομης εμπορίας οργάνων. Η αύξηση των ποσοστών του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών προβλημάτων  προκαλεί ζήτηση για  νεφρά, που ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

Στοιχεία από τον Π.Ο.Υ. δείχνουν, ότι από τις 106.879 υγιή όργανα που είναι γνωστό ότι έχουν μεταμοσχευθεί σε 95 κράτη- μέλη το 2010 (νόμιμα και παράνομα), περίπου 73.179 (68,5%) ήταν τα νεφρά. Αλλά αυτές οι 106.879 εγχειρήσεις ικανοποιούν μόλις το 10% της παγκόσμιας ανάγκης, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ..

Ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, πόσες περιπτώσεις που λαμβάνουν το όργανο  λαμβάνονται νόμιμα από νεκρό ή ζώντα δότη, όπως ένα φίλο ή συγγενή του παραλήπτη.

Ωστόσο, ο Noel πιστεύει ότι 1 στους 10 από τους 106.879 οργάνων πιθανότατα προμηθεύονται τα μοσχεύματα από μαυραγορίτες. Αν ναι, αυτό θα σήμαινε ότι σπείρες εμπορίας οργάνων ωφελήθηκαν περίπου 11.000 φορές το 2010.


Ομάδες «γιατρών – θεματοφυλάκων»

Οι αποδείξεις της παράνομης διακίνησης συλλέγονται από δίκτυα γιατρών σε διάφορες χώρες, που είναι γνωστά ως custodian groups. Οι ομάδες εργάζονται για να υποστηρίξουν τη δήλωση της Διακήρυξης της Κωνσταντινούπολης, το 2008 για την παγκόσμιας εκμετάλλευση οργάνων που συμφωνήθηκε από σχεδόν 100 χώρες.

Οι ομάδες αποτελούνται από ειδικούς  νοσοκομείου που ασχολούνται με τη θεραπεία ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου οι οποίοι επιβιώνουν με αιμοκάθαρση, και χειρουργούς που εγχειρίζουν  όσους έχουν την τύχη να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού. Οι ομάδες παρακολουθούν τις εκθέσεις των δραστηριοτήτων της μαύρης αγοράς στη χώρα τους ή συμπατριωτών τους στο εξωτερικό.

Η άνοδος εμπορίας οργάνων στην Κίνα

Μια ιατρική πηγή με γνώση της κατάστασης, δήλωσε: «Ενώ οι εμπορικές μεταμοσχεύσεις στην Κίνα σήμερα απαγορεύεται από το νόμο, αυτό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Έχει υπάρξει μια άνοδος εκεί τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια».

«Κάποιοι από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη μερικές φορές έρχονται και πληρώνουν  100.000 $ - 200.000 $ για μια μεταμόσχευση. Συχνά είναι Κινέζοι ομογενείς ή ασθενείς της κινεζικής καταγωγής».

Επίσης, υπάρχουν υποψίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι μερικά από τα νοσοκομεία του στρατού της Κίνας εκτελούν τις μεταμοσχεύσεις.

Ωστόσο, το παράνομο εμπόριο ενοχλεί τις αρχές στην Κίνα. Το Υπουργείο Υγείας στο Πεκίνο το έχει θέσει εκτός νόμου και έχει επίσης υποσχεθεί να σταματήσει τη «συγκομιδή» οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους έως το 2017, μια πρακτική που έφερε διεθνή καταδίκη.

Ο Jim Feehally,  καθηγητής Νεφρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Leicester  NHS, δήλωσε: «Μετά τη Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης ο νόμος για την εμπορία ανθρώπων έχει αλλάξει στις Φιλιππίνες - η οποία ήταν ένα από τα κέντρα του μεταμοσχευτικού τουρισμού – επίσης και η κινεζική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

Ο  Feehally είναι επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας, η οποία εκπροσωπεί 10.000 γιατρούς-  ειδικούς νεφρών  σε όλο τον κόσμο. "Η εμπορία συνεχίζεται και είναι πιθανό ότι θα αυξάνεται», είπε. «Γνωρίζουμε ότι στις χώρες της Ασίας, καθώς επίσης και στην Ανατολική Ευρώπη, παρέχεται μια τέτοια αγορά, έτσι ώστε οι άνθρωποι που χρειάζονται ένα νεφρό μπορούν να πάνε εκεί και να αγοράσουν ένα."


(Διαφήμιση αναζήτησης νεφρού στο Πεκίνο)

Ανισότητα: οι φτωχοί δίνουν όργανα σε πλούσιους που συντηρούν τη λαθραία διακίνηση

Το βασικό θέμα, σύμφωνα με τον Feehally, ήταν εκμετάλλευση. «Θα είναι η εκμετάλλευση των χορηγών, αφού αν είναι πολύ φτωχοί και τους δίνεται ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό και κανένας γιατρός δεν ενδιαφέρεται για τη μετέπειτα υγεία του δότη, κάτι που πραγματικά συμβαίνει», δηλώνει ο καθηγητής.

«Οι άνθρωποι που κερδίζουν είναι οι πλούσιοι ασθενείς με μεταμόσχευση που μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να αγοράσουν ένα νεφρό, οι γιατροί και οι διοικητές των νοσοκομείων, οι μεσάζοντες και οι έμποροι. Είναι απολύτως λανθασμένο, ηθικά λάθος», συνεχίζει ο Feehally.

Τέλος, ο Noel επιθυμεί, οι χώρες να νικήσουν τους εμπόρους με τη μεγιστοποίηση της προμήθειας οργάνων από νεκρούς ή ζώντες δότες, και ενθαρρύνοντας τον υγιή τρόπο ζωής για να αποτραπούν παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Πηγή: Guardian
ΠΗΓΗ: tvxs.gr