19 Απρ 2012

Δεσμεύσεις και κριτική για τα λάθη


Δυναμική παρέμβαση, όντας στις πρώτες μέρες της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ, έκανε χθες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του για την «επόμενη μέρα» των εκλογών, μη αποφεύγοντας την αυστηρή κριτική για τα λάθη του κόμματός του...


Για πρώτη φορά ο κ. Βενιζέλος, κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο Mega, ανέδειξε τις δεσμεύσεις του, για το πώς δεν θα οδηγηθεί η χώρα στο αδιέξοδο της ακυβερνησίας, ενώ μίλησε χωρίς περιστροφές για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου.

Κράτησε σαφείς αποστάσεις από επιλογές για τις οποίες δεν είχε ρόλο συνδιαμορφωτή, καθώς δεν ήταν στο «κέντρο των αποφάσεων» ως υπουργός Αμυνας, δημοσιοποίησε τη διαφωνία του για το προεκλογικό σύνθημα του 2009 «λεφτά υπάρχουν», για την καθυστέρηση λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η «λίστα» των δεσμεύσεων του Ευ. Βενιζέλου είναι πια δεδομένη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θεωρεί αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξει από την κάλπη αυτοδυναμία, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά που «διαλαλεί» τον στόχο του περί αυτοδυναμίας, αρνούμενος την όποια συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Εχω μια πιο αποστασιοποιημένη και ελεύθερη προσέγγιση. Γιατί μπορούσα και εγώ να έχω κρυφτεί, να έχω προφυλαχθεί στο υπουργείο Αμυνας και να περιμένω να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί -οι γενικοί και οι εσωκομματικοί-, αλλά μπήκα στη φωτιά για να σώσω μια κατάσταση, την πατρίδα», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, περιγράφοντας για την «επόμενη μέρα» μια κυβέρνηση με τις δυνάμεις της υπευθυνότητας, των μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης.

Ο στόχος
Με βάση τις δηλώσεις των άλλων αρχηγών και των συσχετισμών, έκανε δε προβολή στην... πραγματικότητα μετά την 6η Μαΐου.

Προσδιόρισε τον στόχο να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, για να πάρει ο ίδιος τη διερευνητική εντολή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει να είναι πρωθυπουργός, αλλά να φτάσει σε μία «πραγματική συμμαχία δυνάμεων, με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, με διεκδικητική διάθεση απέναντι στο Μνημόνιο και την τρόικα, που θα περάσει εν συνεχεία στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος εξασφαλίζοντας τις θυσίες των πολιτών».

Ο κίνδυνος
Απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΝΔ, κάλεσε τον κ. Σαμαρά να λάβει οριστική απόφαση για το πώς αντιλαμβάνεται το κόμμα του σε σχέση με την Ευρώπη, το Μνημόνιο και τις ευθύνες. Ανέδειξε επίσης το γεγονός, ότι οι πολίτες εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα για το πώς επιθυμούν να κυβερνηθεί ο τόπος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακυβερνησίας, έθεσε το πλαίσιο και περιέγραψε με ενάργεια τον τρόπο για να αποκλειστεί η νέα οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο καθώς και οι νέοι φόροι.

«Δυστυχώς, εάν αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις αποτυπωθεί στην κάλπη, η χώρα οδηγείται σε πολιτικό αδιέξοδο», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος και επέμεινε στην ανάγκη της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής με την παράταση του προγράμματος μέχρι το 2015.

Για τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τέλος υποστήριξε αυτό που συζητούν στελέχη του κόμματος.
Οτι χάθηκε χρόνος, δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα κι ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ... ήρθε, ενώ ο ίδιος διαφωνούσε - άλλωστε για το πρώτο Μνημόνιο είχε προτείνει στον Γ. Παπανδρέου να περάσει με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Αυτό επανέλαβε, υπενθυμίζοντας τη διαφωνία του για την αιφνιδιαστική πρόταση περί δημοψηφίσματος.

ΕΜΜΟΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ
Θέλω διερευνητική εντολή για να αναζητήσω τη συνεργασία


Ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε μόνο μία «παρένθεση» και μόνο για τον κ. Σαμαρά, δίνοντας σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις για την επόμενη μέρα.

Μέσω δε των «παρενθέσεων», κατάφερε να περάσει τα δικά του μηνύματα, για το πώς σχεδιάζει την προσπάθεια για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Καταρχάς δεν απέφυγε να μιλήσει για την εμμονή του αρχηγού της ΝΔ για την πρωθυπουργία, ενώ για τον εαυτό του ξεκαθάρισε, ότι δεν πιστεύει ότι του χρωστά η χώρα.

Συμπλήρωσε το παζλ της απάντησης επίσης λέγοντας, ότι ο ίδιος θέλει τη διερευνητική εντολή, αφού δεν πιστεύει στην αυτοδυναμία, για να αναζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με τα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε ερωτήματα, για να απαντήσει στα ειρωνικά σχόλια του τύπου «σας ευχαριστούμε που μας σώσατε, μη μας σώσετε άλλο» τα οποία ακούγονταν όταν ο ίδιος, όπως υποστήριξε, αγωνιούσε κάθε βράδυ αν θα υπάρχουν την επομένη λεφτά στο ταμείο, εάν θα πληρωθούν οι συντάξεις.

Τα ερωτήματα αυτά απευθύνονταν στους αρχηγούς των κομμάτων για το τι θα κάνουν τον Ιούνιο εκτός Μνημονίου και εκτός Ευρώπης.

«Εγώ σας απάντησα για τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Αυτοί εγγυώνται ότι θα μπορούν να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις; Οχι αν θα περικοπούν, αν θα καταβληθούν. Ας το πούνε, ρωτήστε, να ξέρει ο ελληνικός λαός τι έχει να αντιμετωπίσει. Τι εγγύηση του δίνει ο καθένας», υπογράμμισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δεν ξαναείχαμε τόσο καθαρή ανάληψη πολιτικής ευθύνης


Η μόνη ερώτηση την οποία αρχικά θέλησε να αποφύγει αφορούσε στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε, αν έχει συγχωρήσει τον πρώην πρωθυπουργό από τη στιγμή που ο ίδιος έχει ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό εκ μέρους της παράταξης εν όψει των εκλογών.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να απαντήσω και μάλιστα δημόσια», είπε με νόημα ο 25 ημερών αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας να «διαπιστώσει» πώς νιώθει ο Γ. Παπανδρέου. «Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος μέσα σε 2,5 χρόνια εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και εγκατέλειψε και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω να έχουμε άλλες πράξεις ανάληψης πολιτικής ευθύνης τόσο καθαρές στο παρελθόν», υπενθύμισε, αναφέροντας απλώς γεγονότα ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εν συνεχεία δήλωσε, ότι το κεφάλαιο του Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού έκλεισε.

«Δεν αξιολογείται τώρα ο Γ. Παπανδρέου, δεν είναι υποψήφιος και το γεγονός ότι δεν είναι υποψήφιος σημαίνει κάτι, έτσι δεν είναι;», επανήλθε διατηρώντας αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου, χωρίς όμως επιθετικό τόνο, ο κ. Βενιζέλος, καλώντας τον κόσμο να αξιολογήσει τώρα τον κ. Σαμαρά και τον ίδιο. «Ο Ελληνας πολίτης κρατάει τη μοίρα του τόπου στα χέρια του», επανέλαβε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με προφανή διάθεση να προκαλέσει τη σύγκριση των δύο προτάσεων και των επικεφαλής των δύο κομμάτων που έχουν το τιμόνι στην πλέον κρίσιμη στιγμή.

«Εγώ μιλάω με μεγάλη επίγνωση, ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει, έχω την πλήρη εικόνα τώρα για την Ευρώπη, για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, άλλων μεγάλων χωρών, ξέρω τι γίνεται με τα δημόσια οικονομικά, πόσα λεφτά έχουμε στο ταμείο, ξέρω ότι η κάθε λέξη μας μετράει - λοιπόν εγώ μετράω τις λέξεις και μιλάω πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα και το κακό είναι ότι αυτό δεν γίνεται από όλους», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Εννιά παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ανέλυσε χθες ο Ευ. Βενιζέλος αναδεικνύοντας 4+4+1 (δηλαδή εννιά) σημεία παρεμβάσεων ως θεμέλιο της ανάπτυξης.
Κατά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν τρία κανάλια που μπορούν να φέρουν χρήμα στην αγορά και να διαμορφώσουν το περιβάλλον της ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Το πρώτο κανάλι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, για το οποίο ο κ. Βενιζέλος προτείνει τέσσερις άμεσα εφικτές παρεμβάσεις για:

Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που με βάση το πρόγραμμα υπάρχουν και έχει συμφωνηθεί 50 δισ. διαθέσιμα γι' αυτές που τίθενται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου - άρα «υπάρχουν προγραμματικές δεσμεύσεις των τραπεζών έναντι του Δημοσίου για τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την αγορά», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως είπε, έφυγαν 70 δισ. ευρώ, ενώ βάσει των υπολογισμών του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μπορούν να επιστραφούν άμεσα τα 50 δισ. ευρώ, που είναι ζωτικά για την αγορά. «Το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες και από το εξωτερικό είναι πατριωτικό καθήκον», προσέθεσε μεταξύ άλλων.

Την αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις για την οποία δεσμεύεται το τραπεζικό σύστημα, όπως για τη διατήρηση των ορίων χρηματοδότησης, τα πλαφόν για φερέγγυες επιχειρήσεις με προβλήματα κεφαλαίου κίνησης.

Την αλλαγή των κανόνων του περιβόητου Τειρεσία. «Υπό συνθήκες κρίσης, με την αγορά να χειμάζεται, δεν μπορεί να είναι κάποιος γραμμένος στον Τειρεσία, επειδή εκδόθηκε εις βάρος του μια διαταγή πληρωμής για 1.500 ή 2.000 ευρώ», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Το δεύτερο κανάλι είναι τα λεγόμενα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Ολα τα προγράμματα, όπως ανακοίνωσε, ενώνονται σε ένα Ενιαίο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που αποτελούν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το τρίτο κανάλι παραπέμπει στη δυνατότητα εξόφλησης όλων των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την αγορά, προς τις επιχειρήσεις από το κράτος, στον αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιστροφής του ΦΠΑ, στο πρόγραμμα μείωσης του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια.

Η δε αποδέσμευση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων που κολλάνε στην κοινοτική γραφειοκρατία και έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα είναι το τέταρτο κρίσιμο σημείο: «πίσω από κάθε μεγάλο έργο υπάρχουν πάρα πολλές μικρές δορυφορικές δουλειές, άνθρωποι που περιμένουν, ο τζίρος είναι τεράστιος, η απασχόληση που δημιουργείται είναι εξαιρετικά σημαντική», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr