26 Απρ 2012

Φ. Ολάντ: Θα ανακουφίσω το φορτίο των Ελλήνων αν εκλεγώ


Να πιέσει υπέρ της αλλαγής του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις 6 Μαΐου, υποσχέθηκε ο Φρανσουά Ολάντ. 
«Σε περίπτωση που εκλεγώ θέλω να ανακουφίσω το φορτίο των Ελλήνων. Η Ελλάδα θα πρέπει να...
επανακτήσει ένα επίπεδο ανάπτυξης», τόνισε.
   
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο υποψήφιος στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών τόνισε, πως δεν μπορεί να λάβει θέση για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, αλλά πως ο ίδιος, εφόσον εκλεγεί, θα φροντίσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού λαού.

«Η πρότασή μου ξανά είναι η ανάπτυξη. Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτήν την κατάσταση. Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν αποδίδουν στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος που απαιτεί η Διεθνής Κοινότητα αλλά και η Ευρώπη. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Μετά τις 6 Μαΐου, ελπίζω πως θα ασχοληθώ και με αυτό το ζήτημα», επισήμανε.

Αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου ο κ. Ολάντ επανέλαβε, πως τάσσεται υπέρ της έκδοσης του και υπογράμμισε πως αυτά μπορούν να παίξουν έναν διπλό ρόλο: της αποπληρωμής των χρεών και της προώθησης των έργων, που θα εγγυώνται την ανάπτυξη, τονίζοντας πως ο ίδιος προτιμά τη δεύτερη οδό για την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Journal du Dimanche σχετικά με το «χρυσό κανόνα» στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα που επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρώπη, ο κ. Ολάντ υπογράμμισε, πως δεν πρόκειται να επέλθει καμία αλλαγή στο Σύνταγμα της Γαλλίας σχετικά με αυτή την πρόταση και πως, εφόσον εκλεγεί, θα θέσει στην κρίση του Κοινοβουλίου ένα σχέδιο Νόμου, ώστε να προβλέπεται η διαχείριση των δημοσίων εσόδων με σκοπό έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2017.

Την Τετάρτη, ο κ. Ολάντ προχώρησε παράλληλα στη διατύπωση ενός «μνημονίου» υπέρ της ανάπτυξης της Ε.Ε. Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, εάν εκλεγεί θα αποστείλει, την επομένη κιόλας ημέρα, επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες με τις τέσσερις ιδέες του για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ.

Η επιστολή-«μνημόνιο» που θα στείλει, θα περιλαμβάνει τέσσερις προτάσεις:

    * Θα επικεντρώνει στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωομόλογα, όχι τόσο για να αμοιβαιοποιηθεί το ευρωπαϊκό χρέος, όσο για να χρηματοδοτηθούν, άμεσα, βιομηχανικά προγράμματα υποδομής, αλλά και επενδυτικά εν γένει προγράμματα.
    * Θα τονίζει, ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΤΕ, να αποδεσμέυσει οπωσδήποτε περισσότερα κεφάλαιά της.
    * Θα επισημαίνει, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα και
    * Θα δηλώνεται εμφατικά, ότι θα πρέπει να γίνει ευρεία χρήση "δομικών" ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αχρησιμοποίητων σήμερα, για να χρηματοδοτηθούν διάφορα οικονομικά προγράμματα».

Ο Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «επισήμανε ο ίδιος, ότι πρέπει να συμπληρωθεί με ένα Σύμφωνο για την ανάπτυξη το Δημοσιονομικό σύμφωνο» και διαβεβαίωσε ότι «στο θέμα σεβασμού των δημοσιονομικών ισορροπιών, προτίθεται να επιδείξει σοβαρότητα».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr