2 Μαρ 2012

Οι τελικές εκκρεμότητες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ


Την τελική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις διαδικασίες και τις ημερομηνίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠαΣοΚ θα επιχειρήσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ιπποκράτους....

Επειτα και από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Χρ. Παπουτσή την Πέμπτη το απόγευμα, το όργανο του κόμματος θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις εν όψει της διαδικασίας εκλογής, η οποία πάντως εξακολουθεί να τελεί υπό πολλές αιρέσεις.

Κλειδώνει (;) η 18η Μαρτίου

Μέχρι στιγμής, η μοναδική ημερομηνία που θεωρείται βέβαιη είναι αυτή της 9ης -10ης Μαρτίου για την διεξαγωγή της Εθνικής Συνδιάσκεψης και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Εκεί, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, θα επικυρωθούν και επισήμως οι υποψηφιότητες, με την παρουσίαση των υπογραφών υποστήριξης των ενδιαφερομένων για την ηγεσία του κόμματος.

Βάσει καταστατικού, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη τουλάχιστον του 1/4 των μελών του ΕΣ, τα οποία σήμερα είναι περίπου 380.

Αυτό που παραμένει αβέβαιο και θα πρέπει να έχει επικυρωθεί με κάποιον τρόπο έως τότε (πιθανώς δε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Παρασκευής), είναι ο χρόνος της εκλογικής διαδικασίας και η διαδικασία η ίδια - αν και θεωρείται μέχρι στιγμής δύσκολο να προκριθεί εκλογή από «κλειστό» σώμα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι τα μέλη του ΠαΣοΚ θα κληθούν στις εσωκομματικές κάλπες στις 18 Μαρτίου, όπως έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, ο κατ' ουσίαν διαλυμένος κομματικός μηχανισμός του κόμματος θα κληθεί σε μία κινητοποίηση για το διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, προκειμένου να διασφαλιστούν όλα τα εχέγγυα διαφάνειας, εγκυρότητας και ομαλής διενέργειας των εκλογών.
Οι βουλές Παπανδρέου και η παράταση της ασάφειας

Πέραν αυτών όμως, από το μεσημέρι της Πέμπτης αιωρείται με βάση τα όσα αναφέρονταν από το περιβάλλον του κ. Παπουτσή, το ενδεχόμενο να μετατεθεί για κάποιες εβδομάδες η ημερομηνία εκλογής, αν «κλειδώσει» κάποια ημερομηνία διενέργειας εθνικών εκλογών μετά τις αρχές Μαΐου.

Παρά ταύτα, το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες, καθώς από τη μία πλευρά είναι αμφίβολο αν ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να παίξει ρόλο «υπηρεσιακού» προέδρου και από την άλλη, θεωρείται απίθανο πως η πλευρά Βενιζέλου - Λοβέρδου επιθυμεί παράταση της ασάφειας.

Το «θέμα» Καρχιμάκη

Κατά τα λοιπά, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Παρασκευής αναμένεται να ληφθούν και άλλες διαδικαστικές αποφάσεις, που αφορούν και το ίδιο το όργανο και τις αρμοδιότητές του.

Στη σκιά της παρασκηνιακής (και εν μέρει δημόσιας) συζήτησης για το αν ο κ. Μ. Καρχιμάκης θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του γραμματέα, καθώς ετέθη το ζήτημα της εξ αγχιστείας συγγένειάς του με τον υποψήφιο για την ηγεσία κ. Χρ. Παπουτσή, πολλοί αναμένουν να δουν αν οι υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου θα εμμείνουν στο αίτημά τους για παραίτηση.

Ευθύνη για τη διαδικασία στην ΕΚΑΠ

Επιπλέον, ένα από τα προς συζήτηση θέματα, της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, αναμένεται να είναι και το αν θα οριστεί ένα ενδιάμεσο όργανο για την εποπτεία της διαδικασίας, όπως προτείνεται από κάποιους.
Σύμφωνα πάντως με το καταστατικό του κόμματος, την σχετική ευθύνη έχει η επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης με επικεφαλής τον κ. Γ. Ανωμερίτη.

Η αντιπρόταση που έχει ακουστεί από κάποιους είναι να δημιουργηθεί ένα μεταβατικό όργανο, μεταξύ Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπής Καταστατικού, το οποίο θα εποπτεύσει πολιτικά την διαδικασία προετοιμασίας της εκλογής νέου προέδρου.

ΤΟ ΒΗΜΑ