2 Μαρ 2012

Χωρίς τις υπογραφές Βρετανίας και Τσεχίας το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας


Είκοσι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. 
Η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκαν να το υπογράψουν...
  
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα, που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα» που έστειλαν οι αγορές «και επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά τη καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Το σύμφωνο, την υπογραφή του οποίου απαιτούσε το Βερολίνο, για να συνεχίσει να επιδεικνύει την οικονομική του αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, προβλέπει την καθιέρωση «χρυσών δημοσιονομικών κανόνων» για τη δημοσιονομική ισορροπία και την επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. 
Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες, πριν τεθεί σε εφαρμογή. Όποια χώρα της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Η διαδικασία επικύρωσης είναι πιθανόν να περιπλακεί κυρίως στην Ιρλανδία, που ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.

Την ανάγκη να συνδυαστεί η συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση με αποφασιστική δράση για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης διατυπώνουν στα συμπεράσματά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επάνοδο της Ευρώπης σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας» υπογραμμίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο τονίζεται, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την επάνοδο σε υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης και ανάπτυξης και ότι πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες κάθε κράτους-μέλους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα κράτη-μέλη στα οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα βοήθειας, θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στους στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα. 
Παρομοίως, τα κράτη-μέλη, που τελούν υπό τη στενή παρακολούθηση των αγορών, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να είναι διατεθειμένα να λάβουν και περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν χρειαστεί.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr