11 Μαρ 2012

Μόνο αυτός!


Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε επική ανατροπή στον 37ο τελικό και με τη νίκη του απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο (71-70) στέφθηκε για 13η φορά στην ιστορία του...
κυπελλούχος Ελλάδος.

Εκείνος που τον οδήγησε στο μεγάλο come back δεν ήταν άλλος από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος θύμιζε κατά διαστήματα τον παλιό καλό, Σάρας! Με την είσοδό του στο ματς ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τα θεμέλια της μεγάλης ανατροπής, ενώ ο... άκεφος Διαμαντίδης των τριών πρώτων δεκαλέπτων παρέδωσε μαθήματα άμυνας (7 κλεψίματα) ενώ εκμεταλλεύτηκε άριστα τα «κενά» των «ερυθρολεύκων» μοιράζοντας και επτά τελικές πάσες.

Ο Λιθουανός γκαρντ, λοιπόν, επανέφερε τον Παναθηναϊκό στο ματς, που έμοιαζε να το 'χει χαμένο από την εκπληκτική απόδοση του Ολυμπιακού (και δη του Πρίντεζη) στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν και προηγήθηκε με 58-45! Η είσοδός του στο ματς μαζί με τον Ιαν Βουγιούκα έφεραν... τούμπα όλον τον τελικό, που μέχρι τα τέλη της τρίτης περιόδου έμοιαζε πως θα βαφτεί... ερυθρόλευκος.

Βέβαια ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να «κλέψει» τη νίκη στην εκπνοή του αγώνα, αλλά το τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου βρήκε σίδερο, παραδίδοντας τη σκυτάλη του κυπέλλου στον Παναθηναϊκό ύστερα από δύο συνεχόμενες κατακτήσεις το 2010 και το 2011.

Πάντως, ο Ολυμπιακός δεν θύμισε ούτε στο ελάχιστο την ομάδα που ξεκίνησε το παιχνίδι στο ΣΕΦ πριν από τρεις εβδομάδες περίπου. Θα έλεγε κανείς, ότι ήταν η χειρότερη εμφάνιση που πραγματοποίησε, από τότε που ενίσχυσε το ρόστερ του με τους Έισι Λο και Τζόι Ντόρσει.

Βέβαια σε αυτό έπαιξε ρόλο η άμυνα που επέλεξε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με τον Καλάθη να κυνηγάει τον Σπανούλη και τους υπόλοιπους τέσσερις να παίζουν «ζώνη» δίνοντας ελεύθερα σουτ σε Παπανικολάου, Μάντζαρη και Πρίντεζη. Όπως στην αναμέτρηση του ΣΕΦ έτσι και τώρα ο Σέρβος προπονητής θέλησε να ρισκάρει, αλλά αυτή τη φορά… δικαιώθηκε.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν άστοχοι, ενώ στη διάθεση που είχαν για να τρέξουν και να κάνουν γρήγορες επιθέσεις, ήταν και πολύ… βιαστικοί. Αποτέλεσμα; Τα πολλά λάθη, εκ των οποίων τα περισσότερα αβίαστα και παιδαριώδη. Και ο Παναθηναϊκός ξέρει πολύ καλά πώς να εκμεταλλεύεται τέτοιες καταστάσεις.

Με συνεχόμενα pick `n roll «τρύπησε» την άμυνα του Ολυμπιακού πήρε διαφορά 12 πόντων στο ματς (29-17) και έδειχνε πως ήταν το απόλυτο αφεντικό του ματς! Ο Σπανούλης ήταν εγκλωβισμένος, δημιουργία για τον Ντόρσεϊ δεν υπήρχε και οι επιθέσεις έμοιαζαν να είναι βγαλμένες από… παιδική χαρά.

Παρόλα αυτά ο τραγικός Ολυμπιακός του πρώτου 15λεπτου μπόρεσε να… επιστρέψει στο ματς.
Ο Ιβκοβιτς πέρασε στο ματς τον Πέρο Άντιτς, ο οποίος «γέμισε» τη ρακέτα, βοήθησε στα ριμπάουντ, φόρτωσε με φάουλ τα τεσσάρια του Παναθηναϊκού, ενώ ευστόχησε στα ελεύθερα σουτ που του έδωσαν οι «πράσινοι», με αποτέλεσμα να κρατήσει τους «ερυθρόλευκους» κοντά στο σκορ!

Και αυτό ήταν το σημείο κλειδί για τον Ολυμπιακό που έβαζε τις βάζεις για το δεύτερο μισό του τελικού. Είχε αναγκάσει τους Τσαρτσαρή, Καϊμακόγλου στα τρία φάουλ, τον Μπατίστ στα δύο ενώ μπόρεσε να επιστρέψει στο ματς και να κλείσει το ημίχρονο στο -3 (35-38).

Η… κεκτημένη ταχύτητα έμεινε και στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο ματς με το πόδι… πατημένο στο γκάζι και πραγματοποιώντας εκπληκτικό πεντάλεπτο προηγήθηκαν ακόμα και με 13 πόντους (58-45) με τον Γιώργο Πρίντεζη να παίρνει τη σκυτάλη από τον Αντιτς και να πραγματοποιεί εκπληκτικό ματς. Και πάλι όμως, επαναλήφθηκε το σκηνικό του πρώτου ημιχρόνου, αλλά αυτή τη φορά από την… ανάποδη.

Το «κλειδί» του ματς αποδείχθηκε η κίνηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να αποσύρει τον τραγικό Καλάθη (τα πήγε καλά μόνο πάνω στον Σπανούλη στο ξεκίνημα του αγώνα) και να επαναφέρει τους Γιασικεβίτσιους, Βουγιούκα. Ο Λιθουανός ήταν εκείνος που έδωσε ρυθμό στον Παναθηναϊκό, πήρε προσπάθειες, ενώ ο διεθνής σέντερ έδωσε επιθετικές ανάσες και οι «πράσινοι» επέστρεψαν εκ νέου στο ματς μειώνοντας σε 58-55 στο 30' χάρη σε ένα σερί 10-0!

Έκτοτε το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι. Ο Πρίντεζης είχε κουραστεί, ο Ολυμπιακός δεν είχε καθαρό μυαλό και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε δυναμικά στο ματς, χωρίς να δείχνει τη διάθεση να χάσει το κύπελλο. Με τον Καλάθη να επιστρέφει δυναμικά στην άμυνα και να περιορίζει (εκ νέου) τον Βασίλη Σπανούλη, πήρε το προβάδισμα με 70-68. Ο Διαμαντίδης με μία βολή στα 25'' έκανε το 71-70 για τον Παναθηναϊκό, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να κάνουν το three peat βλέποντας το τρίποντο του Παπανικολάου να μην βρίσκει στόχο.

Τα δεκάλεπτα: 17-25, 35-38, 58-55, 70-71

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιβκοβιτς): Χάινς 11, Παπανικολάου, Αντιτς 13(2), Σπανούλης 12 (0/5τρ.), Μάντζαρης 2, Ντόρσεϊ 2, Κέσελ 7(1), Γκετσεβίτσιους 2, Σλούκας 4(1), Πρίντεζης 17(1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Σμιθ, Καϊμακόγλου 8, Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 9, Λόγκαν Σάτο 10(2), Γιασικεβίτσιους 10(1), Τσαρτσαρής 5(1), Διαμαντίδης 9 (7ασ., 7κλ.), Βουγιούκας 7, Ν. Καλάθης 7(1).


ΠΗΓΗ: ethnos.gr