5 Μαρ 2012

Με την υπογραφή 70 βουλευτών η πρόταση νόμου για την προώθηση ισοδύναμων μέτρων ,θέτοντας κίνητρα επιστροφής φόρου 5%


Κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή, η πρόταση νόμου «Φορολογικά και λοιπά κίνητρα ενίσχυσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, ρυθμίσεις για την διασφάλιση Φ.Π.Α. και άλλες διατάξεις», την οποία συνυπογράφουν 70 βουλευτές...
μεταξύ αυτών  και ο βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης.

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που αναφέρεται στην προώθηση κοινωνικά ισοδύναμων μέτρων, και που μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των πολιτών σε περίοδο μακράς κρίσης και ύφεσης αφού προβλέπει ίδιο μηχανισμό άντλησης πρόσθετων εσόδων, όχι μόνο χωρίς επιβολή νέων φόρων αλλά και, αντίθετα, θέτοντας κίνητρα επιστροφής φόρου 5%. Επιπρόσθετα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 4, προτείνεται όπως το 20% των πρόσθετων εσόδων από την αναμενόμενη μείωση της υπεξαίρεσης του ΦΠΑ να αποδίδεται σε κοινωνικές πολιτικές αντιστάθμισης απωλειών μισθών και συντάξεων, κάτω του ορίου της φτώχειας, στήριξης των ανέργων, αύξησης της απασχόλησης, στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τέλος, της στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των νέων.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου προβλέπει κατάλληλα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, όπως επίσης και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της απόδοσης του Φ.Π.Α. με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους από τον περιορισμό της μη απόδοσης του Φ.Π.Α.

Να σημειωθεί ότι για τη σύνταξη της πρότασης νόμου, οι συνυπογράφοντες βουλευτές και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης στηρίχθηκαν στην επιστημονική μελέτη του ΚΕΠΕ και σε μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.