Την ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης της Αθήνας, αλλά και διασφαλίσεων πως προτεραιότητα θα δίνεται στην αποπληρωμή του χρέους, διαπίστωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην αποψινή τους τηλεδιάσκεψη αναφορικά με το νέο δανειακό...
πρόγραμμα της Ελλάδας.
Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, δήλωσε πεπεισμένος, πως θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντηση της Δευτέρας. Ανέφερε, επίσης, ότι η τρόικα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφώς να εννοηθεί, ότι οι δανειστές απαιτούν να δεσμευθούν και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επιπλέον ζητούν διαβεβαιώσεις, ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της αποψινής τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών του ευρώ, ο Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως διευκρινίζει, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις πρώτες του δηλώσεις ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους εταίρους για τις επιπλέον περικοπές δαπανών ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παρέπεμψε και αυτός στη συνεδρίαση της Δευτέρας για τις οριστικές αποφάσεις, λέγοντας: «Η ανακοίνωση για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».
Όπως επισήμανε, απομένουν τεχνικά «αλλά και, κατά βάθος, πολιτικά» ζητήματα, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν στο Εuro working group την Κυριακή, ώστε τη Δευτέρα «με το καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά, να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και να ανακοινωθεί επισήμως το PSI.
«Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και η πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη Κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα. Γιατί συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με τα δεδομένα άλλων χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία. Έχουν παραδείγματα πολύ νωπά μπροστά τους» σημείωσε.
Νωρίτερα σήμερα, πληροφορίες του πρακτορείο Reuters ανέφεραν, πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα για μετά τις εκλογές του Απριλίου, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν άτακτη χρεοκοπία στην χώρα. Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο, υποστηρίζει το Reuters.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr