16 Φεβ 2012

Πιέζουν για εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ


Αρχισε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, με μεγάλο ζητούμενο τον καθορισμό της διαδικασίας εκλογής της νέας ηγεσίας του κινήματος, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτής....


Στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα για εκλογή της νέας ηγεσίας από τη βάση, ενώ θα παροτρύνει τα μέλη του οργάνου να ακούσουν προσεκτικά τον κ.Βενιζέλο και την ενημέρωση για την πορεία του PSI και της δανειακής σύμβασης.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κινήματος και να δώσουν τη μάχη των επερχόμενων εκλογών, "οργανωμένα, συντεταγμένα παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι λογικό να έχουμε αλλά έχοντας επίγνωση της σημασίας που έχει για την ίδια τη χώρα η ενότητα μας".


Πρότεινε μάλιστα ως πρώτο σταθμό της πορείας αυτής, τη διεξαγωγή της Εθνικής Συνδιάσκεψης, στις 3 και 4 Μαρτίου, προκειμένου όπως είπε "να κάνουμε τον απολογισμό, την αξιολόγηση και την κριτική της κυβερνητικής μας θητείας αλλά και να καθορίσουμε τους άξονες του προγράμματος με το οποίο θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό".

Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τη δική του ιδεολογική πλατφόρμα, υπό τον τίτλο "Νέα Ελληνική Ανόρθωση" έχοντας στο πλευρό του τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ.Λοβέρδος ζήτησε άμεση αλλαγή ηγεσίας, τις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες, καθώς και αλλαγή φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ σε μεταρρυθμιστικό σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα.


"Η έκφραση που χρησιμοποίησα στο παρελθόν για το «ενιαίο και όλον ΠΑΣΟΚ» ηχεί παράδοξα σήμερα, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί -και συναισθηματικά και πολιτικά και εκλογικά- και πρέπει να το ανασυστήσουμε και να το αναστήσουμε, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τάχθηκε κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο, υποστηρίζοντας ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το 2013.

Σε δηλώσεις που έκανε στον γερμανικό οικονομικό Τύπο, το βράδυ της Τετάρτης από τη Φρανκφούρτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «πιστεύουμε πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το 2013 στο τέλος αυτής της βουλευτικής θητείας, είναι θέμα σταθερότητας». Παράλληλα, είπε πως εκφράζει την άποψη ολόκληρου του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ.

Τη διαφωνία του για τις διαγραφές μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε o πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται πέμπτο κόμμα και στην τελευταία δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του περιοδικού "Επίκαιρα".