22 Δεκ 2011

«Να ανοίξουν τα χαρτιά τους» ζητεί από τους πολιτικούς αρχηγούς ο Παπαδήμος


Καθαρές λύσεις και «ανοιχτά χαρτιά» ζητεί από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αρχίζοντας αύριο κύκλο...
επαφών και συνομιλιών με Σαμαρά, Παπανδρέου και Καρατζαφέρη. Το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις μπήκε για λίγο στην άκρη με τον υπουργό Εργασίας να αποσύρει το προς συζήτηση κείμενο λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και να μετατρέπει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σε προτάσεις προς συζήτηση. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πρόβλημα των επικουρικών ταμείων επισήμανε πως είναι άμεση η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος, τονίζοντας ότι η επίλυσή του συνδέεται τόσο με τη βιωσιμότητά τους, όσο και με τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν από την τρόικα, καθώς τα ελλείμματα που παρουσιάζονται είναι μεγάλα και αυξανόμενα.

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις τρεις επόμενες εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι πρέπει σε αυτό το διάστημα να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν ή και νέες που απαιτούνται, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα με βάση το οποίο θα γίνουν αξιόπιστες διαβουλεύσεις με την τρόικα τον Ιανουάριο.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι καθοριστικό για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και έκανε ειδική μνεία στα 80 δισ. ευρώ που πρέπει να πάρει η Ελλάδα τον Μάρτιο.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος, «με βάση εκτιμήσεις των αναλογιστικών μελετών που έχουν γίνει και είναι στη διάθεσή μας, στα περισσότερα επικουρικά ταμεία θα παρατηρηθεί μια σημαντική επιδείνωση στα επόμενα χρόνια και αυτό το θέμα πρέπει
να αντιμετωπιστεί».

Ο Πρωθυπουργός επαίνεσε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη για την εισήγησή του, αλλά και για τη δευτερολογία του στην οποία απάντησε σε παρατηρήσεις συναδέλφων του και ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου νια διαμορφωθεί η τελική πρόταση σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή.

Ανέφερε επίσης ότι με την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικουρικών ταμείων θα ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που άρχισε το 2010 και επισήμανε πως αν η μεταρρύθμιση δεν ολοκληρωθεί, «θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, που συνδέονται με τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας, αλλά και με την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Εκτίμησε ότι «υπάρχει συμφωνία να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των εταίρων» και ότι οι αποφάσεις, με τη συμβολή και της κυβέρνησης, μπορούν να ληφθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι είναι ανοιχτή η ημερομηνία των εκλογών και οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, θα ξεκαθαρίσει τον χρονικό ορίζοντα και τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης.

Από τις συναντήσεις αναμένεται να βρεθεί λύση στα φαινόμενα δυσλειτουργίας που παρατηρούνται στον τρικομματικό κυβερνητικό σχηματισμό.

Όπως ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, η συνάντηση του προέδρου του κόμματος με τον Πρωθυπουργό προγραμματίστηκε -μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση- αύριο Παρασκευή στις 18:30.

Τις επικείμενες συναντήσεις προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, όταν ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης άνοιξε τη συζήτηση.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε τη θέση του ΛΑΟΣ υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης και ενός πιο ευέλικτου σχήματος. «Αυτό χρειάζεται τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Αν είναι να μιλάμε για συγκεκριμένο χρόνο και σκοπό, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων» είπε ο υπουργός Υποδομών.
Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «στη συμφωνία των αρχηγών δεν μπήκε ρητή ημερομηνία».

«Υπάρχουν, βέβαια, πολιτικοί αρχηγοί που αναφέρονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και αυτό το μείζον θέμα της θητείας της κυβέρνησης και των αρμοδιοτήτων της θα το συζητήσω σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς».


ta nea on line