21 Δεκ 2011

Απόφαση-σταθμός του Αρειου Πάγου: Τα ιατρικά λάθη θα πληρώνονται ακριβά...


Ακριβά θα πληρώνονται τα ιατρικά λάθη που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς όχι μόνο στο στάδιο της χειρουργικής επέμβασης αλλά και σε όλο το προεγχειρητικό στάδιο ή στη φάση της αποθεραπείας, εφόσον δίνονται φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές ή δεν...
ενημερώνεται ο ασθενής για να σταματήσει ή να περιορίσει κάποια φαρμακευτική αγωγή που αντενδείκνυται στην περίπτωσή του.

Ο Άρειος Πάγος δέχεται, ότι ο ιατρός οφείλει όχι μόνο να εγχειρίσει σωστά τον ασθενή, αλλά πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το πλήρες ιστορικό του και τι φάρμακα τυχόν παίρνει για άλλες παθήσεις κ.λπ., προκειμένου να τον ενημερώσει τι πρέπει να αποφεύγει για να μην κινδυνέψει η υγεία του.

Την ευθύνη για την ενημέρωση έχει ο ιατρός, που οφείλει να κάνει αναλυτικές ερωτήσεις και όχι ο ασθενής, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γνωρίζει ζητήματα που αφορούν την ιατρική επιστήμη.

Παράλληλα, ευθύνη για αποζημίωση έχει ο ιατρός, όχι μόνο για το σφάλμα του κατά την επέμβαση που οδήγησε σε τραυματισμό του ασθενούς, αλλά και επειδή προτίμησε να κάνει μία επέμβαση στο ιδιωτικό ιατρείο του, όπου όμως δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν επιπλοκές που καλύπτονται μόνο σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.

Το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε αποζημίωση που ξεπερνά τα 150.000 ευρώ (με τους νόμιμους τόκους μιας πενταετίας) σε βάρος χειρουργού-ορθοπεδικού για μία χειρουργική επέμβαση που ναι μεν πέτυχε, αλλά η ασθενής πέθανε.

Το δικαστήριο καταλόγισε στον ιατρό και την ομάδα του στη Θεσσαλονίκη συγκλίνουσα αμέλεια για το θάνατό της, γιατί όφειλαν να την είχαν προειδοποιήσει να σταματήσει εβδομάδες πριν από την επέμβαση (αλλά και ύστερα από αυτήν) την αντισυλληπτική αγωγή που έπαιρνε.

Αντίστοιχη αποζημίωση 140.000 ευρώ (συν τους τόκους πενταετίας) επιδικάστηκε σε βάρος δύο άλλων ιατρών (μαιευτήρα-γυναικολόγο και αναισθησιολόγο) για άμβλωση που έγινε σε ιδιωτικό ιατρείο στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΠΗΓΗ: radar-gr