20 Νοε 2011

Υπό εξαφάνιση γνωστά φάρμακα - Αγωνία για χιλιάδες ασθενείς


Ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στην αγορά. Ασθενείς περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο, προκειμένου να βρουν το σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Σε πολλές περιπτώσεις...
η αναζήτησή τους δεν έχει αποτέλεσμα και αναγκάζονται να απευθυνθούν εκ νέου στον γιατρό, για να τους δώσει συνταγή με αντίστοιχο φάρμακο. Για το θέμα έχει ενημερωθεί από φαρμακαποθηκάριους και φαρμακοποιούς και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Γιάννης Τούντας θεωρεί ότι το βασικότερο αίτιο για τις ελλείψεις είναι η οικονομική κρίση.

Οι μητρικές εταιρείες δίνουν στις θυγατρικές τους στην Ελλάδα μικρότερες ποσότητες ή απαιτούν εξόφληση σε πολύ μικρότερο διάστημα απ΄ ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σε πολλές περιπτώσεις, η εμπλοκή οφείλεται στην πολύ χαμηλή τιμή που έχουν ορισμένα σκευάσματα. Οι εταιρείες εισάγουν μικρές ποσότητες ή δεν εισάγουν καθόλου. Πολύ γνωστά φάρμακα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η τιμή τους κρίνεται ασύμφορη.
Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ασπιρίνη, στην οποία δόθηκε μεν μία σημαντική ποσοστιαία αύξηση (από 0,70 σε 1,30 ευρώ), αλλά η τιμή της παραμένει πολύ χαμηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ανάλογες περιπτώσεις είναι το αγγειοδιασταλτικό "hydegine" (τιμή 0,77 ευρώ), η κορτιζόνη "propiochrone" (0,99 ευρώ) ή το αντιδιαρροϊκό "norit", το οποίο εισάγεται στη χώρα μας με 1,30 ευρώ και έχει τιμή 1,80 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ενημέρωσε πρόσφατα τον ΕΟΦ για ελλείψεις σε μία σειρά σκευασμάτων.

Πρόκειται για 25 φάρμακα, για τα οποία οι εταιρείες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τις αγοράς και ο συνεταιρισμός των φαρμακοποιών με τη σειρά του αντιμετώπισε πρόβλημα εφοδιασμού.

"Οι ελλείψεις είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο στην ελληνική αγορά και οφείλονται σε μία σειρά παραγόντων", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, για να εξηγήσει:

"Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει κακός προγραμματισμός από την εταιρεία, η οποία αντί για 120.000 μονάδες, εισάγει 100.000 και προκύπτει έλλειψη. Λόγω της κρίσης, οι πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν την Ελλάδα χώρα υψηλού ρίσκου και έχουν αλλάξει την πιστωτική τους πολιτική. Αντί για τρεις μήνες, ζητούν να εξοφληθούν σε 15 μέρες. Η θυγατρική αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και εισάγει μικρότερες ποσότητες".

Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής αγοράς είναι και οι "παράλληλες" εξαγωγές φαρμάκων. Τα σκευάσματα είναι αρκετά πιο φθηνά στην Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό οδηγεί σε επανεξαγωγή και έλλειψή τους από την ελληνική αγορά.

Ελλείψεις περισσότερων των είκοσι σκευασμάτων, αναφέρουν σε έγγραφό τους οι φαρμακοποιοί προς τον ΕΟΦ. Οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί από την αρχή του μήνα. Η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς έχει αποκατασταθεί για ορισμένα από αυτά, αλλά στο μεταξύ έχουν προκύψει ελλείψεις για άλλα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί για σκευάσματα αυτά, όπως το αντιυπερτασικό inderal των 80 mg (κυκλοφορεί κανονικά το inderal των 40 mg), το asacol για τη φλεγμονή του εντέρου, την ορμόνη estopause, το αντιδιαβητικό janumet των 850 mg, το αντιεπιληπτικό rivotril 2 και το αντιασθματικό theodur 200. Στη λίστα με τις ελλείψεις, έχουν προστεθεί το αντιεπιληπτικό lyrica και το καρδιολογικό imdur (υπάρχουν περισσότερα από τέσσερα αντίγραφά του), ενώ χρόνια είναι η έλλειψη της ασπιρίνης. Λόγω "παράλληλων" εξαγωγών, παρατηρούνται ελλείψεις του σκευάσματος για τις φλεγμονές του παγκρέατος creon 25000. Για διαφορετικούς λόγους, καταγράφονται ελλείψεις και του αντιισταμινικού zaditen και του αντιμυκητησιακού fungoral tab.
EΘΝΟΣ