19 Νοε 2011

Οικολογική Κίνηση Κορινθίας:Κραυγή αγωνίας για το Πράσινο Ταμείο


Η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με το Νόμο 3889/2010 απετέλεσε μία θετικότατη εξέλιξη για την Ελληνική Περιβαλλοντική Πολιτική. Ο νόμος αυτός γέννησε ελπίδες, ότι όπως και στο εξωτερικό επιτέλους 1)θα αποδοθούν στο...
περιβάλλον όσα εισπράττονται για την προστασία του και 2)ότι η διάθεση των πόρων σε έργα όπως οι απαραίτητες αναπλάσεις, αποκαταστάσεις βιοτόπων, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτλ θα έδιναν ώθηση σε «Πράσινες Δραστηριότητες» και νέες θέσεις εργασίας.
Δεν προλάβαμε όμως να χαρούμε ούτε την ιδέα, γιατί ήρθε η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες  διατάξεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», να μας ξαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα των εποχών της σκοτεινής διαχείρισης των φόρων, προστίμων κτλ που το κράτος εισέπραττε για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Έτσι με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα επί της αρχής, το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από 1) ρυθμίσεις για ημι-υπαίθριους 2)τακτοποίηση αυθαιρέτων 3)εμπορίας ρύπων και 4)περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα καταλήγουν στον ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ !!!!!! . Επίσης το ίδιο αναμένουμε και για τους πόρους του ειδικού φορέα δασών.
Με δεδομένο ότι η διάθεση των πόρων που εισπράχθηκαν από την ρύθμιση των ημι-υπαίθριων, πρέπει σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας να διατεθεί για αστικές αναπλάσεις, τίθεται θέμα νομιμότητας ;;;;
Η Οικολογική Κίνηση Κορινθίας μαζί με τον Ακτούρο, Αρχέλωνα, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S., WWF και Greenpeace, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το νέο σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, φοβούμενη ότι έτσι δίνεται ένα πρόωρο τέλος στο Πράσινο Ταμείο.

                                                     ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ