19 Νοε 2011

Επαφές Παπανδρέου για την «επόμενη μέρα»


Συνέχεια στις διερευνητικές επαφές του Γιώργου Παπανδρέου για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ έδωσαν οι συναντήσεις που είχε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός με τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου....

Οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου εντάσσονται σε σειρά ανάλογων επαφών που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με στελέχη του Κινήματος και οι οποίες θα συνεχιστούν την Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους Θόδωρο Πάγκαλο, Απόστολο Κακλαμάνη, Πέτρο Ευθυμίου και Χάρη Καστανίδη.

Όπως σημειώνει σε σχετικό του ρεπορτάζ (Λευτέρης Γαλανός) το "Εθνος του Σαββάτου", οι διαδοχικές αυτές συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς και στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος, συνιστούν σήμα για αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ο Γ. Παπανδρέου αφήνει πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιδιώξεις του είναι το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει με συντεταγμένη πορεία - χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο ίδιος μάλιστα εμφανίζεται να "μην είναι γαντζωμένος στην καρέκλα" και "να είναι διατεθειμένος για όλα", ενώ φαίνεται να συζητά με "ανοιχτή ατζέντα" για την επόμενη ημέρα. Κι όλα αυτά, σε μια χρονική στιγμή που το κόμμα εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης δοκιμασίας καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφει τα ιστορικώς πιο χαμηλά του ποσοστά.

Στον πρώτο γύρο των επαφών, ο κ. Παπανδρέου είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή με τους Δ. Ρέππα, Α. Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Κ. Σκανδαλίδη και Χρ. Παπουτσή.


Στη διάρκεια των συζητήσεων αυτών, ο κ. Παπανδρέου -όπως έλεγαν συνεργάτες του- επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις όλων των κορυφαίων στελεχών για τις εξελίξεις στο κόμμα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως "για τον Γ. Παπανδρέου αποτελεί προτεραιότητα το καλό της χώρας", ενώ με αφορμή δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών σχετικά με τις προθέσεις του, για το "αν φεύγει ή μένει", διευκρίνιζαν ότι "κανείς δεν έχει τοποθέτηση του προέδρου και δεν έχει το "OK" για να μιλά εκ μέρους του δημόσια ή ιδιωτικά". Σε κάθε περίπτωση, βασικός στόχος του είναι η επιτυχής πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου και η ομαλή πορεία της χώρας, ώστε η έξοδος από την κρίση να πραγματοποιηθεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Και αν όλοι περιμένουν τον Γ. Παπανδρέου να ρίξει την πέτρα που θα ταράξει τα θολά νερά, το ενδιαφέρον στρέφεται και στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στις φιλοδοξίες που μπορεί να έχουν για την αρχηγία, όσο και στα ρεύματα επιρροής που υπάρχουν μέσα στην ΚΟ.

Ολοι συζητούν με όλους

Ανεξάρτητα πάντως απ' όλα αυτά, το ερώτημα που θέτουν όλες οι τάσεις στο ΠΑΣΟΚ είναι "πώς θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και με ποιον αρχηγό, τον ίδιο ή άλλο;". Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες στα "πηγαδάκια" της Βουλής όλοι συζητούσαν με όλους, συνεπώς καθίσταται πρόωρο να γίνουν αναφορές σε "συμμαχίες" και "ομάδες".

Πρόσφατη δημοσκόπηση παρουσίασε τον Ευ. Βενιζέλο (που είναι ένας εκ των ισχυρών πόλων εντός του ΠΑΣΟΚ) να είναι πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για επόμενο αρχηγό, ενώ σημαντικό ποσοστό επιρροής καταγράφει και ο Ανδρ. Λοβέρδος, με τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Αννα Διαμαντοπούλου να ακολουθούν.


τα Νεα on line