3 Οκτ 2011

Κερκόπορτες


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΠΟΛΗ είχε την Κερκόπορτα. 
Και το Πεντάγωνο έχει την περιστρεφόμενη γυάλινη πόρτα, από την οποία εισέρχονται οι πεζοί - επισκέπτες, ένστολοι και πολιτικό προσωπικό.
Φυσικά για τους απόστρατους που εισέβαλαν την Παρασκευή στο...


προαύλιο του υπουργείου Αμυνας, η παρομοίωση με τους Οθωμανούς είναι - το λιγότερο - ανάθεμα. 
Μάλλον ανήκουν στο κλαμπ της Κόκκινης Μηλιάς. 

Από τη Βουλή, όπου βρισκόταν για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης ζήτησε από τη ΝΔ «να τους μαζέψει». 
Πολιτικοποίησε δηλαδή την εισβολή στο υπουργείο Αμυνας με το καλημέρα σας.
 

Το πως θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις συνταξιούχων αξιωματικών που παραιτήθηκαν - όχι αποστρατεύτηκαν - έχει διευκρινιστεί επαρκώς από την κυβέρνηση. 
Τα πρωτοφανή συμβάντα της Παρασκευής, να πολιορκείται δηλαδή το Πεντάγωνο, ανήκουν σε άλλο αφήγημα. 

Χαρακτήρας που δεν δυσκολεύεται με τις συγκρούσεις - το αντίθετο μάλλον -, ο Μπεγλίτης ενέταξε την επιθετικότητα των αποστράτων σε μια τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεμβολίζει το κυβερνητικό φρούριο μέσα από συνδικαλιστικούς φορείς. Οι ταξιτζήδες απειλούν τον Ραγκούση. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε μηνυτήριο αναφορά για παραποίηση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το 2009, άρα στοχοποιεί τον Παπακωνσταντίνου. Και οι απόστρατοι έζησαν λίγες ώρες εκτροπής στη Μεσογείων.
 

ΦΥΣΙΚΑ, ο Πάνος δεν ήταν ο μόνος που γύρισε από τη Βουλή στο υπουργείο του την Παρασκευή για να το βρει υπό κατάληψη ή με λουκέτο στην είσοδο - ή, τέλος πάντων, άνω - κάτω. 
Αρωμα αναρχίας έχει απλωθεί στη χώρα, ακριβώς στη φάση όπου Ευρωπαίοι και άλλοι ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν με εμάς. Αλήθεια, αν οι συντάξεις των αποστράτων είναι σε δραχμές σε κάνα - δυο χρόνια - αφού το σενάριο του εξαμήνου φαίνεται να υποχωρεί - θα είναι καλύτερα ή χειρότερα για την τσέπη τους;
H πολιορκία του Πενταγώνου είναι άλλη μία απόδειξη, ότι η Ελλάδα που ξέραμε, έχει τελειώσει.
Ηδη, ο Μπεγλίτης ζήτησε εισαγγελική έρευνα και παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, αφού φαίνεται, ότι στην πύλη του Πενταγώνου οι απόστρατοι δεν συνάντησαν τη δέουσα αντίσταση. Οπότε, είναι να απορεί κανείς σκοπιές, περίπολα, πολυβόλα και αξιωματικοί τι ρόλο παίζουν; 

Για να μη βγει κανένα «βύσμα» χωρίς εξοδόχαρτο; 

Ο υπουργός Αμυνας ήταν Κύπρο το Σάββατο και Τουρκία την Κυριακή, όπου συνάντησε τον τούρκο ομόλογό του. Ολα αυτά, ενώ γίνεται μύλος στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες των Κυπρίων για υδρογονάνθρακες και τον εκνευρισμό της Αγκυρας. Αυτή την εβδομάδα, ο Μπεγλίτης πάει Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ.
 

ΩΣΤΟΣΟ, ασχέτως αντιπάλων στα σύνορα και δύσπιστων συμμάχων στα διεθνή fora, ακόμη και ο υπουργός Αμυνας έχει να αντιμετωπίσει «τον έσω εχθρό», για να θυμηθεί κανείς την αθάνατη ατάκα της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τις συγκρούσεις της με τα συνδικάτα τη δεκαετία του '80.

ΠΗΓΗ: tanea.gr