15 Οκτ 2011

Μέρκελ & Σαρκοζί έκαναν το... χρέος τους


Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με παράλληλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Θωρακίζεται με 2,5 τρισ. το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου η τελική έγκριση...


Ενα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία για το τελικό σχέδιο "διάσωσης" της Ελλάδας και στη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Eυρωζώνης, βρίσκονται οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, η ΕΚΤ και κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επειτα από ισχυρές πολιτικές και χρηματοοικονομικές πιέσεις και σε μια προσπάθεια να δοθούν ισχυρές και πειστικές απαντήσεις στις παγκόσμιες αγορές, το σχέδιο που διαμορφώθηκε προβλέπει: το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους από 35 έως 50%, με παράλληλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με "προίκα" 2,5 τρισ. ευρώ.

Η εξαιρετικής σημασίας συμφωνία - που αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από τη σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου - ήρθε κυριολεκτικά στο... παραπέντε και αφού εκδηλώθηκε και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού ένα σκηνικό... τρέλας, με μύρια σενάρια ως προς το εύρος του "κουρέματος" που ανεβοκατέβαινε από το 35% έως το 80%, αντιφάσεις, ενστάσεις και πολιτικές εμπλοκές.

Τελικά, και αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Γερμανίας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαμορφώθηκε το τελικό σχέδιο με άκρα μυστικότητα και μεθοδικότητα, το οποίο αναμένεται να πάρει και θεσμική οντότητα στην πλέον καθοριστική - για την τύχη της Ευρωζώνης - σύνοδο της ερχόμενης Κυριακής.

Βέβαια, εκκρεμούν ακόμη ορισμένες κρίσιμες πτυχές και διχογνωμίες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού σχετικά με τον τρόπο ενδυνάμωσης του Μηχανισμού, θέματα που αναμένεται να ξεκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. 
Ωστόσο, από τις δύο πλευρές του Ρήνου εκφράζεται αισιοδοξία, ότι τελικά το χάσμα θα γεφυρωθεί και το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής η Ευρωζώνη θα κάνει επιτέλους την υπέρβαση και θα λάβει αποφάσεις τις οποίες "δεν ανέμεναν ούτε οι αγορές αλλά ούτε και οι ΗΠΑ", όπως διαβεβαιώνουν στην έδρα της Κομισιόν.

Βασική φιλοσοφία της λύσης που προωθείται, είναι, το Ταμείο να εγγυάται κατά ένα μέρος την έκδοση ομολόγων, προβληματικών χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναχρηματοδότησή τους. Υπολογίζεται, ότι εάν το Ταμείο εγγυηθεί το 20% της αξίας των ομολόγων μιας χώρας, τότε η δύναμη κρούσης του θα αυξηθεί κατά πέντε φορές. "Αγκάθι" παραμένει η επιμονή της Γαλλίας να μετατραπεί το Ταμείο σε είδος τραπεζικού οργανισμού, πρόταση την οποία απορρίπτουν Γερμανία και ΕΚΤ.

Επίσης, εκφράζονται ορισμένες ανησυχίες για το γεγονός, ότι η μαζική ανακεφαλαιοποίηση, που πιθανολογείται ότι θα είναι της τάξης των 220-260 δισ. ευρώ, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πίστωση και κατ΄ επέκταση στην ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκεται η ανακεφαλαιοποίηση να είναι στοχευμένη, δηλαδή, να αφορά 60 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και να είναι προσωρινή, ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανή κρίση εμπιστοσύνης.


Τις λεπτομέρειες, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στις 23 Οκτωβρίου, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.  
Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται σε φάση οριστικοποίησης, προβλέπεται, ότι οι εθνικές εποπτικές αρχές θα απαιτήσουν από τις τράπεζες να προχωρήσουν πρωτίστως σε ανακεφαλαιοποίηση με αύξηση των ιδίων πόρων στο επίπεδο του 9% του συνολικού κεφαλαίου το πολύ μέσα σε έξι μήνες, δηλαδή με το πάγωμα καταβολής μερισμάτων και μπόνους. Δευτερευόντως, η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέσω των αγορών - και μόνον ως ύστατη λύση - από δημόσιες πηγές, υπό τη μορφή κρατικής ενίσχυσης.

Οι διαβουλεύσεις
Τι προβλέπει το σχέδιο για το χρέος

Εντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται και για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Κομισιόν, αναμένεται να είναι της τάξης του 35% έως 50%.

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος έχει αναλάβει η Γαλλία, η οποία προωθεί τη λύση της "διαχειρίσιμης επιλεκτικής χρεοκοπίας, που δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ασφάλιστρων κινδύνου".

Με δεδομένο, ότι τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, φαίνεται πως το κούρεμα ύψους 50% είναι το μέγιστο ανεκτό όριο το οποίο μπορούν να αποδεχτούν σε απώλειες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Κοινοτικές πηγές χαρακτήριζαν "φαντασιόπληκτα" τα σενάρια για κούρεμα άνω του 50%.

Επίσης, εξετάζεται σε βάθος να διασφαλιστεί, ότι το ελληνικό κούρεμα δεν θα προκαλέσει προηγούμενο και δεν θα έχει ανάλογες αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους αδύναμους κρίκους, καθώς εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 400 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr