15 Οκτ 2011

Αντιγράφει το Μνημόνιό μας ο Πορτογάλος πρωθυπουργός


Του Μωυσή  Λίτση
Μειώσεις μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα εξήγγειλε αργά χθες το βράδυ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο...
Πέδρο Πάσος Κοέλιου, εξήγγειλε μειώσεις στα δώρα Χριστουγέννων και επιδόματα αδείας για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους που βγάζουν περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, για όσο διαρκεί το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (Μνημόνιο).

Η Πορτογαλία εισήλθε πέρυσι την άνοιξη στο πρόγραμμα «οικονομικής διάσωσης» Ε.Ε. - ΔΝΤ και τα μέτρα που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιου θυμίζουν τις απαρχές του ελληνικού Μνημονίου...

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο πλαίσιο του νέου αυστηρότερου προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Λισαβόνας τη Δευτέρα. 
Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί, μάλιστα, από το 13% στο 23%, όπως ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα... 

Τον Σεπτέμβριο η πορτογαλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα πάρει νέα μέτρα, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο 8,3% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο, έναντι του στόχου 5,9% του ΑΕΠ για το 2011. 
Το 2010 το πορτογαλικό έλλειμμα ήταν 9,8%. 
Το πορτογαλικό δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 100,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 106,8% του ΑΕΠ το 2013, οπότε «θα αρχίσει να μειώνεται», σύμφωνα με την πρόβλεψη. 
Το 2010 το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 93,3% του ΑΕΠ.

Η πορτογαλική οικονομία προβλέπεται ότι θα έχει αρνητική ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,2%-2,3% του χρόνου, ενώ το 2013 ελπίζεται πως θα παρουσιάσει θετική ανάπτυξη 1,3%. 
Η προβλεπόμενη ύφεση για το 2012 είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Φαίνεται, πάντως, ότι παρά τα εύσημα που μοιράζουν οι «τροϊκανοί» στην Πορτογαλία, σε αντιδιαστολή με την «απείθαρχη» Ελλάδα, η Λισαβόνα έχει αρχίσει και πέφτει έξω στους υπολογισμούς της.  
Και είναι ακόμη μόλις στην αρχή του Μνημονίου για την εξασφάλιση οικονομικής... βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ: enet.gr