30 Σεπ 2011

e-τακτοποίηση στα αυθαίρετα


Αρχίζει αύριο η διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω μηχανικού. Πλέον οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, με τις νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ που ανακοινώθηκαν..
 
χθες, δεν θα έχουν καμιά εμπλοκή με τις πολεοδομίες.
Η αίτηση για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Τα πρόστιμα μπορούν να πληρωθούν είτε σε 28 μηνιαίες δόσεις είτε σε 10 τριμηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για ακίνητα κατοικίας. Εάν πρόκειται για ακίνητα άλλης χρήσης μπορούν να πληρωθούν είτε σε 34 μηνιαίες δόσεις είτε σε 12 τριμηνιαίες.
Από το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζουν άλλη μία φορά ότι από τις 21 Σεπτεμβρίου και μετά είναι άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματος δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει αλλαγή χρήσης. Για τον λόγο αυτό καλούν όλους τους ιδιοκτήτες, ακόμη και αυτούς που έχουν νόμιμη άδεια και έχουν για κάποιο λόγο αμφιβολία ως προς τη νομιμότητα της κατασκευής, να ελέγξουν το ακίνητό τους για να μη βρεθούν «προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε μια μελλοντική μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματος δικαιώματος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.
Ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου μπορεί από αύριο 1η Οκτωβρίου να απευθυνθεί σε μηχανικό, ο οποίος έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ). Ακολουθεί η αυτοψία, συλλέγονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και υπολογίζεται το «προσωρινό πρόστιμο». Στη συνέχεια η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από τον μηχανικό το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου. Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος εκδίδονται ένας «αριθμός» για το αυθαίρετο, όπως και εντολή για πληρωμή του παραβόλου (κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 6.000 ευρώ) και το ποσό των δόσεων σε σχέση πάντα με τον αριθμό τους που θα επιλεγεί.

Η πληρωμή. Το πρόστιμο μπορεί να καταβληθεί και ηλεκτρονικά (μέσω web banking) ή απευθείας σε τράπεζα. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Η πρώτη δόση, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να καταβληθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου, ενώ στον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου δίδεται ένας κωδικός μέσω του οποίου μπορεί να ενημερώνεται για το οφειλόμενο επόμενο ποσό.

Εως τις 31 Μαρτίου 2012, πρέπει ο μηχανικός να συντάξει τα απαιτούμενα σχέδια και βάσει αυτών γίνονται ο υπολογισμός του τελικού προστίμου και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το ηλεκτρονικό σύστημα. Μόλις ο μηχανικός υποβάλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων εκδίδεται η βεβαίωση ρύθμισης του αυθαιρέτου.
Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΚΑ, «αν ο πολίτης θελήσει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και έκδοση της βεβαίωσης για λόγους μεταβίβασης κ.ά., τότε κατά το ενδιάμεσο διάστημα μέχρις ότου το σύστημα ετοιμαστεί για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και λοιπών στοιχείων, η πληρότητα θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού ότι έχει στη διάθεσή του όλες τις σχετικές μελέτες με την υποχρέωση να τα υποβάλει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012...».
Στα τακτοποιημένα αυθαίρετα, για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις. Θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες, αρκεί αυτές να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαιρέτου.
Οσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν σε περιοχές που πολεοδομούνται, μετά τα 30 χρόνια θα μπορούν να διατηρούνται εφόσον οι ιδιοκτήτες τους: αγοράσουν και δεσμεύσουν άλλο οικόπεδο (ή τμήμα οικοπέδου) άρτιο και οικοδομήσιμο στον δήμο ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα. Οι άλλες επιλογές που έχουν είναι είτε να πληρώσουν επιπλέον πρόστιμο για τη γη που τους υπολείπεται ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα είτε να αγοράσουν και δεσμεύσουν τμήμα μικρότερου οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτει την υπολειπόμενη αρτιότητα και καταβάλουν επιπλέον πρόστιμο για την αρτιότητα που υπολείπεται.


ta nea on line