30 Σεπ 2011

Εισαγγελέας για τις καταλήψεις


Μήνυμα προς τους διευθυντές σχολείων να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές όταν γίνονται καταλήψεις, αλλά και προς τους μαθητές ότι τα μαθήματα που χάνονται θα αναπληρωθούν ακόμη και αν χρειαστεί να αναβληθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις....
 
έστειλε χθες η υπουργός Παιδείας Aννα Διαμαντοπούλου, τη στιγμή που οι καταλήψεις σχολικών μονάδων έφταναν τις 580.

Την ίδια ώρα, η Eισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς να προβαίνουν στις αναγκαίες πράξεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν τελούνται αξιόποινες πράξεις στις καταλήψεις.
Η Aννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Flash" δήλωσε ότι "κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του για την κατάληψη του σχολείου και δεν μπορεί η κατάληψη να είναι μια πράξη που δεν έχει επιπτώσεις". Αναφερόμενη στους βανδαλισμούς που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σχολεία και ειδικότερα σε αυτό της Κομοτηνής, σημείωσε: "Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια μικρή πόλη όπου άμεσα ειδοποιούνται η Αστυνομία και οι Αρχές, η διευθύντρια είναι εκεί, αλλά δεν συλλαμβάνεται κανείς και δεν υπάρχει καμία απόδοση ευθυνών. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα".

Σχετικά με τις συνέπειες, τόνισε ότι πλέον θα υπάρχει αστική ευθύνη όταν υπάρχουν φθορές στα σχολεία, ενώ υπογράμμισε με νόημα πως "όταν ένα σχολείο είναι σε κατάληψη, οι εκπαιδευτικοί δεν δουλεύουν, πληρώνονται όμως κανονικά και οι μαθητές δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους, χωρίς να θεωρείται αυτό κάτι φοβερό".

Η κ. Διαμαντοπούλου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα σχολειά για τα οποία ευθύνονται και το υπουργείο και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, προσέθεσε ωστόσο πως "θα πρέπει εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και το υπουργείο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάνε καλύτερα τα πράγματα".
Χθες η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου με εγκύκλιο που έστειλε προς τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών διευκρινίζει ότι τα σχολεία που έχασαν μαθήματα θα μπορούν να προχωρούν στις εξής ενέργειες:

 Κατά τα λοιπά, το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατήγγειλε χθες, με ανακοίνωσή του, κρούσματα αυθαιρεσίας από ορισμένους διευθυντές σχολείων, υποδιευθυντές και "αγανακτισμένους" γονείς, οι οποίοι όπως αναφέρει "προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες εναντίον μαθητών, οι οποίοι συμμετέχουν στις καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων".

Ανοιχτά σχολεία

Να γυρίσουν στα μαθήματά τους και να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά προέτρεψε χθες τους μαθητές ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα σχολεία, ενώ όσον αφορά στα περιστατικά ακραίας καταστροφικής μανίας τόνισε: "Ποια μέτρα λαμβάνονται από το υπουργείο για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, προκειμένου να περιφρουρηθεί η δημόσια σχολική περιουσία, και ποιες κινήσεις γίνονται για να βρεθούν και να πληρώσουν τις ζημίες οι υπεύθυνοι;".



ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Απειλή διώξεων για φθορές και κλοπές


Με διώξεις απειλούνται οι καταληψίες στα σχολεία, οι μαθητές και εξωσχολικοί που προβαίνουν σε φθορές ή και κλοπές, καθώς και οι γονείς που παραμελούν την επιτήρηση των ανήλικων παραβατών.

Χθες, σημειώθηκε εισαγγελική παρέμβαση σε κορυφαίο επίπεδο για τις καταλήψεις των σχολείων και τις καταστροφές που γίνονται σε κάποια από αυτά, ενώ δεν αποκλείεται σε μεταγενέστερο χρόνο -εφόσον παραταθούν και κριθεί αναγκαίο-, να υπάρξουν ανάλογες εισαγγελικές κινήσεις και για καταλήψεις σε ΑΕΙ, υπουργεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Με εγκύκλιο προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντες, παραγγέλλει να υποδείξουν στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους να ερευνήσουν αν έχουν διαπραχθεί στα σχολεία αδικήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα, όπως διατάραξη οικιακής ειρήνης, απρόκλητη φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος (π.χ. θρανία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ.), κλοπή, όπως καταγγέλλεται στον Τύπο.

Ο εισαγγελέας ΑΠ ζητεί να γίνεται μέσω αστυνομικών η βεβαίωση των σχετικών αδικημάτων και η εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους, όπως έγινε ήδη σε σχολείο στην Κομοτηνή, όπου έχει ασκηθεί δίωξη κατά δραστών καταστροφών που υπολογίζονται περίπου σε 10.000 ευρώ.

Για τον εντοπισμό των υπαιτίων ο Εισαγγελέας υποδεικνύει να ζητείται συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου, που συνήθως γνωρίζουν ποιοι πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις, σημειώνοντας ότι σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις οι εξωσχολικοί ενήλικοι δράστες πρέπει να οδηγούνται στο Αυτόφωρο, ενώ αντίθετα πρέπει να αποφεύγεται η αυτόφωρη διαδικασία κατά ανήλικων μαθητών.

Μάλιστα σε περιπτώσεις εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς (κλοπών, καταστροφών κ.λπ.) από ανήλικους μαθητές, θα γίνεται έρευνα σε βάρος των γονέων τους, αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Ηδη, σχετική έρευνα γίνεται για τις φθορές στην Κομοτηνή, όπου έχουν κληθεί από την Εισαγγελία και γονείς.

Από δικαστικές πηγές τονιζόταν χθες ότι δεν υπάρχει αδράνεια από τις εισαγγελικές Αρχές και διαψεύδονταν σχετικοί ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο από κυβερνητικούς παράγοντες.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι στην Κομοτηνή η εισαγγελική παρέμβαση έγινε πριν από μία εβδομάδα, ενώ κανένα σχολείο ούτε το υπουργείο Παιδείας έχει μέχρι σήμερα ενημερώσει τις εισαγγελικές Αρχές ότι υπάρχουν παράνομες καταλήψεις σχολείων, ώστε να γίνουν εισαγγελικές ενέργειες, παρόλο που είχε γίνει σύσταση προς το υπουργείο να στείλει σχετικό κατάλογο στις εισαγγελικές Αρχές.

Η εισαγγελική παρέμβαση αποσκοπεί να ασκηθεί έμμεσα πίεση στους διευθυντές σχολείων να καταγγείλουν πού γίνονται παράνομη κατάληψη, φθορές κ.λπ., ώστε να ακολουθήσουν περαιτέρω ενέργειες.

Εισαγγελικές πηγές δεν απέκλειαν να εξεταστεί εάν διαπράττεται παράβαση καθήκοντος από διευθυντές σχολείων (και αργότερα από πρυτάνεις) που ανέχονται τις καταλήψεις και το "πάγωμα" λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων.


to ethnos .gr