5 Σεπ 2011
Σπείρες «πωλούν» βίζες για μετανάστευση στην Αυστραλία
Ζητούν έως και 3.000 δολάρια για να βοηθήσουν
Εταιρείες-φάντασμα με έδρα στο εξωτερικό ξεφύτρωσαν ήδη και εκμεταλλεύονται όσους λόγω κρίσης σκέφτονται τη μετανάστευση, υποσχόμενες βοήθεια για απόκτηση...
βίζας για την Αυστραλία.
Τα αλλεπάλληλα κρούσματα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και συνεχώς αυξάνονται έχουν κινητοποιήσει ήδη τις ελληνικές κοινότητες. Η σπείρα, που σύμφωνα με πληροφορίες «χτυπά» σε χώρες όπου υπάρχει οικονομική κρίση, εκμεταλλεύεται την απόγνωση όσων αποφασίζουν να ξενιτευτούν, κι έφτασε και στη χώρα μας, μέσω Διαδικτύου πάντα, χαρίζοντας απλόχερα ελπίδες για γρήγορη απόκτηση βίζας σε Έλληνες ανέργους.
Τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μετανάστες τον τελευταίο χρόνο ξεπερνούν τους 4.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή σε καθημερινή βάση.
Μία από αυτές τις εταιρείες-φάντασμα είναι σύμφωνα με το «Έθνος» η Ausfis.org που υπόσχεται διευκολύνσεις στην απόκτηση της βίζας για εγκατάσταση στην Αυστραλία, παραπλανώντας όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα και καταχωρούν τα στοιχεία τους, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση ότι έχουν σχέσεις με το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης και την κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Τα ποσά που ζητούν ξεκινούν από 300 δολάρια για να ξεκινήσει η διαδικασία και φτάνουν τις 3.000 δολάρια, ποσό που απαιτείται όταν κάποιος κάνει αίτηση για βίζα στο υπουργείο Μετανάστευσης. Σε κάθε περίπτωση καλούν ύστερα από δύο μήνες και ενημερώνουν το θύμα τους ότι η αίτηση του απερρίφθη! Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν μάλιστα και διεύθυνση του γραφείου τους στη Μελβούρνη, γραφείο που φυσικά δεν υπάρχει.
Ο γενικός γραμματέας της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, Κώστας Μάρκος, λέει πως οι καταγγελίες για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι πολλές.
Οι Αρχές της Αυστραλίας είναι ενήμερες και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουν τη σπείρα. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας (www.immi.gov.au ) τονίζεται σε όσους ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν και θέλουν να χρησιμοποιήσουν συμβούλους μετανάστευσης (migration agents) να αναθέτουν την υπόθεση μόνο σε κάποιον που λειτουργεί νόμιμα και με άδεια του υπουργείου.