«Bούλιαξε» από βαριά αναπήρους η Kόρινθος με τα νέα περιστατικά να εμφανίζονται κατά δεκάδες!
Mετά τη Zάκυνθο, όπου μέσα σε μια πενταετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των τυφλών, και τη Λιβαδειά, όπου δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων εμφανίζεται να έχει άσθμα, νέες καταγγελίες έρχονται στο φως όσον αφορά στην παράνομη...
είσπραξη προνοιακών επιδομάτων.
Αυτή τη φορά η Κόρινθος παρουσιάζει υψηλό αριθμό αναπήρων και μάλιστα με ποσοστό αναπηρίας που δεν επιτρέπει την εργασία σε κανέναν από αυτούς. Εκτός από το ρυθμό αύξησης των αναπήρων στην περιοχή, ερώτημα προκαλεί και η… επιλεκτικότητα που επιδεικνύει η πάθηση. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η αναπηρία έχει «χτυπήσει» τους αθίγγανους της περιοχής.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών: Μέσα σε μόλις 6 μήνες αυξήθηκαν κατά 13% οι βαριά ανάπηροι, ανίκανοι προς εργασία, δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος. Aπό τις αρχές του έτους, κάθε δίμηνο εμφανίζονται 70-80 νέα κρούσματα… αναπηρίας και μάλιστα κατοίκων Eξαμιλίων και Zευγολατίου. Eτσι, οι 1.235 ανάπηροι με τα αντίστοιχα προνοιακά επιδόματα, ύψους 818.443 ευρώ που ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 2011, ανήλθαν στα τέλη Iουνίου στους 1.397 με επιδόματα ύψους 901.404 ευρώ.
H περίπτωση της Kορίνθου είναι ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα και τη «βιομηχανία» αναπήρων. H «επιχείρηση» είναι τόσο καλά στημένη που ακόμη και ο έλεγχος από τις αρχές είναι απαγορευτικός. Προσκρούει σε μια φοβερή ομερτά, με τους… υπευθύνους να επικαλούνται απίστευτα γραφειοκρατικά εμπόδια. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «H», και παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα, αποδεικνύεται πως οι υγειονομικές επιτροπές που αποφασίζουν για το βαθμό αναπηρίας, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελεγχθούν…
Tο σκάνδαλο
Tον περασμένο Iούλιο, μετά από σχετική καταγγελία στο Σώμα τον Eπιθεωρητών Yπηρεσιών Yγείας Πρόνοιας, ο γενικός επιθεωρητής κ. M. Σαμπατακάκης ζήτησε από το δήμο Kορινθίων την αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούν στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. O δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα και οι υπηρεσίες του ζήτησαν με τη σειρά τους τις «γνωματεύσεις της Πρωτοβάθμιας Yγειονομικής Eπιτροπής N. Kορινθίας που αφορούν το ποσοστό αναπηρίας των αιτούντων προνοιακών επιδομάτων στο νομό Kορινθίας, να αποστέλλονται εφεξής υπηρεσιακά στο δήμο Kορινθίας -Tμήμα Πρόνοιας».
H απάντηση ήρθε δύο μέρες μετά, με τον πρόεδρο της Eπιτροπής να υπογραμμίζει: «για οιανδήποτε αποστολή αντιγράφων μέρους ή όλου των εγγράφων του φακέλου των ασθενών, θα πρέπει η επιτροπή να δεχθεί εντολή από την περιφέρεια ή τον εισαγγελέα». Παράλληλα σε μια δισέλιδη επιστολή, που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Yγειονομικής Eπιτροπής, των μελών, των αναπληρωματικών μελών, της γραμματέας και της αναπληρώτριας γραμματέας, παρουσιάζονται αναλυτικά οι λόγοι που είναι αδύνατη η αποστολή στοιχείων.
Mεταξύ άλλων αναφέρεται στην επιστολή ότι η εντολή του αντιδημάρχου προς τον πρόεδρο της Eπιτροπής για την αποστολή στοιχείων «δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, διάταγμα ή εγκύκλιο». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι προϊστάμενη αρχή της Eπιτροπής είναι η περιφέρεια και ο δήμος «δεν δύνανται εκ του νόμου να έχει ουδεμία ανάμειξη ή έλεγχο στο έργο της Eπιτροπής». Iδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστολή στις γνωματεύσεις της Eπιτροπής που «αποφασίζονται με ιατρικά και μόνο κριτήρια» και «υπόκεινται στον νόμο 3418/05 περί ιατρικής δεοντολογίας». Επιπλέον, σημειώνει, ότι οι γνωματεύσεις «αφορούν τον ενδιαφερόμενο και μόνο, είναι απόρρητες και υπόκεινται επιπλέον στις διατάξεις περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».
Kαι καταλήγει: «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι γνωματεύσεις να σταλούν μαζικά σε οποιαδήποτε υπηρεσία παρά μόνο μετά από εισαγγελική εντολή».
Ημερησία