13 Σεπ 2011

Η Μάτα Χάρι που έριξε τον Καντάφι


«Πόλεμο μέχρι τη νίκη» υποσχέθηκε χθες ο Μουαμάρ Καντάφι, με μήνυμά του που διαβάστηκε από τον διευθυντή τηλεοπτικού δικτύου της Συρίας. 
Ο λίβυος δικτάτορας, που για «λόγους ασφαλείας» δεν μαγνητοσκόπησε το μήνυμά του, ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να παραδοθεί ακόμη μια φορά η Λιβύη στους αποικιοκράτες».
Την ώρα που συνέτασσε το λογύδριό του, πάντως... δεν γνώριζε, ότι η ανατροπή του οφείλεται σε ένα μυστικό όπλο που είχαν χρησιμοποιήσει οι «αποικιοκράτες».

Και αυτό δεν είναι άλλο, από μια 24χρονη γυναίκα που παρακολουθούσε επί μήνες τις κινήσεις των καθεστωτικών δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες στις συμμαχικές δυνάμεις.
Εδρασε υπό την κωδική ονομασία Νομίντια και αποκάλυψε τον ρόλο της στο πρακτορείο Ρόιτερς, υπό την προϋπόθεση να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της.
Παρ' ότι δεν είχε καμία σχέση με τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, υιοθέτησε διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κατάσκοποι για να αποφύγει τη σύλληψη. Σαν κλασικός πράκτορας άλλαζε πολύ συχνά κατάλυμα, ενώ χρησιμοποίησε τουλάχιστον επτά τηλεφωνικές συσκευές και δώδεκα κάρτες SIM για να μπερδέψει τις υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος.
Φρόντιζε, τέλος, να επικοινωνεί με τον σύνδεσμό της από διαφορετικό σημείο κάθε φορά.

Η μεγαλύτερη προστασία, ωστόσο, απέναντι στους διώκτες της ήταν το φύλο της. Σε μια μουσουλμανική κοινωνία, κανένας δεν φανταζόταν ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο.
Η Νομίντια, η οποία είναι μηχανικός στο επάγγελμα, δηλώνει, ότι αποφάσισε να ενταχθεί με αυτόν τον τρόπο στην αντίσταση κατά του Καντάφι, όταν βίωσε τις βιαιότητες των καθεστωτικών στην Τρίπολη, την πόλη της, και αλλού.

Οπως αναφέρει, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις οι νατοϊκές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες της για να χτυπήσουν στόχους των καθεστωτικών, δηλαδή μέρη όπου οι δυνάμεις του Καντάφι συγκέντρωναν οπλισμό.
Η Νομίντια αναγκαζόταν να κατασκοπεύει ώρες ολόκληρες διάφορα κτίρια, έως ότου βεβαιωθεί για τον σκοπό που χρησιμοποιούνταν. Ο σύνδεσμός της ήταν μια δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αχράρ, το οποίο εδρεύει στο Κατάρ.
Οσο η Νομίντια συγκέντρωνε πληροφορίες, οι φυλακές της Τρίπολης γέμιζαν από υπόπτους για αντικαθεστωτική δράση.
Η ίδια κινδύνεψε τουλάχιστον μια φορά, όταν εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες του καθεστώτος ένα από τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε. Δηλώνει, πάντως, ότι δεν φοβήθηκε ούτε στιγμή. «Ημουν βέβαιη ότι θα καταφέρω» λέει.

ΠΗΓΗ: tanea.gr