13 Σεπ 2011

Σείεται η ευρωζώνη


Στα ύψη τα spread Ιταλίας και Ισπανίας, στα Τάρταρα τα Χρηματιστήρια, νέα παγκόσμια ύφεση προ των πυλών και η Γερμανία... περί άλλα τυρβάζει.
Ζοφερή είναι η εικόνα που επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η απόλυτη αβεβαιότητα για το κατά πόσον η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη... στο κοινό νόμισμα έριξε όλους τους βασικούς δείκτες στο κόκκινο: στο -1,63% ο FTSE100, -2,27 ο DAX, - 4,03% ο CAC40, -2,52% o Europe 600 και, φυσικά, -4,43% η Αθήνα.


Μολονότι οι πηχυαίοι τίτλοι των μεγάλων ξένων εφημερίδων (Wall Street Journal, Financial Times, κ.α) αναφέρονταν κυρίως στα «ήξεις αφήξεις» του Βερολίνου, περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω της μη εκπλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεων της Αθήνας, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας τείνει να γίνει η παρωνυχίδα του προβλήματος.

Με τα spread των δεκαετών Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων να κινούνται σταθερά πάνω από τις 350 μονάδες βάσεις, σε σχέση με το Γερμανικό Bund, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ και τα CDS ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρειας να παρουσιάζουν απότομα ανοδικές τάσεις (τα ελληνικά CDS και spread έχουν προ πολλού ξεφύγει από κάθε έλεγχο), άπαντες αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος για το ενιαίο νόμισμα είναι πλέον υπαρξιακός.

Μάλιστα, ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πολ Κρούγκμαν, έγραψε στη χθεσινή του στήλη, ότι η μοιραία ίσως κλιμάκωση πρόκειται να έλθει μέσα στις επόμενες ημέρες και το ευρώ κινδυνεύει με άμεση διάλυση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκιο 4.153% για τα έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας που εξέδωσε, τη στιγμή που το επιτόκιο μόλις τον προηγούμενο μήνα ήταν 2.959%!


Αν και η πλειοψηφία των αναλυτών αποδίδει την κρίση στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Club Med», η αλήθεια είναι, ότι άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες που παρουσιάζουν ανάλογη ή και  χειρότερη δημοσιονομική εικόνα (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία), δεν δέχονται καμία πίεση από τις αγορές.
Αντιθέτως, η Ισπανία, με το χαμηλό σχετικά δημόσιο χρέος και η Ιταλία, με το απολύτως ελεγχόμενο έλλειμμα, σφυροκοπιούνται ανελέητα, διότι, απλούστατα, κανείς δεν είναι πλέον σίγουρος, ότι η Γερμανία επιθυμεί τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος στην παρούσα μορφή του.

Πέρα από τις δηλώσεις αξιωματούχων του Βερολίνου που δείχνουν την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα, φουντώνουν και τα σενάρια περί νέου ευρώ, αποκλειστικά για το «ξανθό γένος», δηλαδή τις εξαγωγικές οικονομίες του Βορρά με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ.
Τα σενάρια αυτά, αφήνουν ακόμη και τη Γαλλία εκτός νυμφώνος των προνομιούχων.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, από τη στιγμή που η φημολογία δεν κατευνάζεται και η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να παραδίνεται ολοκληρωτικά στον κίτρινο τύπο της Bild και στους λαϊκιστές του κόμματός της, είναι φυσικό επόμενο οι αγορές να αντιδρούν με απόλυτο πανικό...

Ορισμένοι, πάντως, υποστηρίζουν, ότι πραγματικός στόχος των δηλώσεων των τελευταίων ημερών είναι, είτε να εκφοβιστεί η Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είτε να ακρωτηριαστεί το μολυσμένο άκρο του ευρώ (εμείς), ώστε να διασωθούν οι υπόλοιποι.

Τέλος, υπάρχουν και οι θεωρίες συνωμοσίας που λένε, ότι χάρη στην κρίση, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο μειώνεται συνεχώς, με συνέπεια να γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές οι Γερμανικές εξαγωγές, ενώ το Γερμανικό κράτος δανείζεται αυτή τη στιγμή με τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας του, αφού η αβεβαιότητα σπρώχνει τους επενδυτές στην ασφάλεια του Bund (τόκος 1.72% στο δεκαετές ομόλογο).

Καμία από τις παραπάνω εκτιμήσεις δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού η κακοφωνία από το Βερολίνο συγχύζει και αποπροσανατολίζει.
Και τελικά, αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα, σε μία στιγμή που οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται δραματικά, η ανεργία στην Αμερική και τη Νότια Ευρώπη καλπάζει, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αμφισβητείται και ο κόσμος μας φλερτάρει με τη διπλή ύφεση....

reporter.gr
ΠΗΓΗ: παρεμβαση