2 Ιουλ 2011

Bloomberg: Από Σεπτέμβριο σε δόσεις η νέα βοήθεια 85 δισ.


Στα 85 δισ. ευρώ θα ανέρχεται το νέο πακέτο διάσωσης που θα δοθεί στην Ελλάδα και στο οποίο θα συμμετέχουν και ιδιώτες, με την πρώτη δόση να ανέρχεται περίπου στα 12 δισ. και να εκταμιεύεται τον Σεπτέμβριο, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του...
υπουργείου Οικονομικων της Αυστρίας.

Συνολικά, το πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 190 - 195 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των 110 δισ. ευρώ που συγκροτούν το πρώτο δάνειο της "τρόικας", το οποίο αποφασίστηκε πριν ένα χρόνο, δήλωσε ο Τόμας Βάιζερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής και χρηματαγορών του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας.

Το ΔΝΤ θα χορηγήσει μερίδιο άνω του 30% στο νέο πακέτο, με τις χώρες της ευρωζώνης και τους ιδιώτες επενδυτές να συμβάλλουν με το υπόλοιπο 70%, πρόσθεσε ο Βάιζερ.

Το νέο πακέτο διάσωσης θα συνεχίσει να δίδεται με δόσεις, χωρίς, ωστόσο, να έχει συμφωνθεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα των δόσεων. Ωστόσο, οι επιθεωρήσεις της "τρόικας" ανά τετράμηνο, θα συνεχιστούν.

"Πριν από κάθε εκταμίευση θα πραγματοποιείται συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν προχωράει το πρόγραμμα και κατά πόσον οι Ελληνες πράττουν ό,τι τους αναλογεί", και "αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για τους Ελληνες, να λάβουν όλες τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, αλλά και μια οικονομική και πολιτική εγγύηση για τις 16 χώρες δανειστές, ότι γίνεται η πιο ασφαλής διαχείρηση των χρημάτων τους", τόνισε ο Βάιζερ, καταλήγοντας ότι η πρώτη δόση του νέου προγράμματος διάσωσης θα εκταμιευθεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και το μέγεθός της θα είναι πάνω - κάτω στο ίδιο μέγεθος με την πέμπτη δόση του πρώτου δανείου, δηλαδή 12 δισ. ευρώ.